Bhringaraj

bhringaraj klVPK

VPK=, Tridosha

Virya

Verkoelend

Vipaka

Opbouwend

Guna

Sattvisch

Rasa

Bitter, Wrang, Zoet

Dhatu's

Rasa, Rakta, Asthi, Madja

Stelsels:

Bloedsomloop, Zenuwstelsel, Spijsvertering

Therapeutische effecten

Tonica, Rasayana, Alterativa, Hemostatica, Diaphoretica, Nervina, Laxantia, Vulneraria

Indicaties

Vroegtijdig grijs worden, kaalheid, haaruitval, loszittende of uitvallende tanden, vergroting van de lever of de milt, cirrose, chronische hepatitis, bloedingen, dysenterie, anemie, huidziekten, slapeloosheid, psychische stoornissen.

Contra-indicaties

Let op, risico van ernstige onderkoeling.

Meer informatie

Bhringaraj (Eclipta alba) remt het verouderingsproces en is een versterkend en verjongend middel voor botten,
tanden, haar, het gezicht, het gehoor en het geheugen. Ze heeft een verjongende werking op de pitta-organen, zoals de lever; voor levercirrose is er geen beter geneeskruid. Daarnaast het dit het beste middel voor uw haar. Bhringaraj betekent "heerser over de haren" in het Sanskriet.

Bhringaraj taila is het beste middel om het haar zwart te maken en weelderig te laten groeien en om vergrijzing en haaruitval ongedaan te maken. Ze kalmeert excessieve activiteit van het gemoed en bevordert een gezonde slaap.

Salie

tijmVPK

VK-P(+), balanceert Vata, verminderd kapha en bij overmatig gebruik verhoogd het pitta.

Virya

Verwarmend

Vipaka

Transformerend

Guna

Rajasiek

Rasa

Scherp, Bitter, Wrang

Dhatu's

Rasa, Rakta, Madja

Stelsels

Ademhaling, spijsvertering, zenuwstelsel, bloedsomloop

Therapeutische effecten

Alterativa, Diaphoretica, Expectorantia, diuretica, Carminativa, nervina

Indicaties

Verkoudheid, Griep, Keelpijn, strottenhoofdontsteking, gezwollen lymfeklieren, zweten tijdens slapen, onwillekeurige zaaduitstortingen, haarverlies, zenuwstoornissen.

Contra-indicaties

Overmatige Vata (overmatige droogte), zogende moeders.

Meer informatie

Salie verminderd overmatige uitscheidingen van het lichaam. Ze vermindert het transpieren, voornamelijk
tijdens het slapen. Ze vermindert overmatig slijm in de neus en longen en gaat een overmatige speekselvloed tegen. Salie onderdrukt de melkafscheiding en de zaadlozing. Het heeft een samentrekkende werking op wonden en zweren en stopt zo het bloeden. Het is erg geschikt voor het verminderen van Kapha. Als thee
heeft het een goede invloed uit op Kapha en Vata. Koud verwerkt werkt het beter voor Pitta en heeft dan een samentrekkende en diuretisch karakter.

Als middel voor het zenuwstelsel en hersenen en voor een betere haargroei, kan je salie goed combineren met gotu-kola of bhringaraj. Salie heeft de kracht om het hoofd van storende emoties te bevrijden, rust te geven en helder denken te bevorderen. Excessieve lust en hartstocht weet salie te beteugelen en geeft daarmee kalmte in het hart.

Salie als gorgeldrank doet het goed tegen keelpijn.

Saffraan

saffraanVPK

VPK=, tridosha

Virya

Verkoelend

Vipaka

Opbouwend

Guna

Sattvisch

Rasa

Scherp, bitter, zoet

Dhatu's

Rasa, Rakta in het bijzonder, Mamsa, Medha, Asthi, Madja, Shukra/Arta

Stelsels

Bloedsomloop, spijsvertering, vrouwelijke geslachtsorganen, zenuwstelsel

Therapeutische effecten

Alterativa, emmenagoga, Hemostatica, rasayana, afrodisiaca, Nervina

Indicaties

Pijnlijke en onregelmatige mensturatie, menopauze, impotentie, onvruchtbaarheid, anemie, vergrote lever, hysterie, depressie, neuralgie, spit, reumatiek, hoesten, astma, chronische diarree

Contra-indicaties

Zwangerschap, in grote dosering bedwelmend (niet alleen van de stoffen, maar ook financieel)

Meer informatie

Saffraan is een heel goed, maar ook heel duur middel, dat bloed, de bloedsomloop en het vrouwelijk voortplantingssysteem, evenals de stofwisseling in het algemeen revitaliseert. Het is één van de beste anti-pitta-kruiden en reguleert nieren en milt. Voor vrouwen zou saffraan het beste afrodisiacum, vajikarana zijn. Saffraan is een soort kathalisator voor andere tonificerende kruiden, zoals shatavari of engelwortel. Het bevordert de weefselgroei in de voortplantingsorganen en in het hele lichaam. Omdat saffraan zo duur is, duurder dan goud, wordt er vaak mee gesjoemeld. Lijkt het goedkoop? Dan is het geen saffraan!

Basilicum (heilige)

basilicumVPK

VK-P(+), Verminderd Vata en Kapha, bij overmatig gebruik zal Pitta worden verhoogd.

Virya

Verwarmend

Vipaka

Transformerend

Guna

Sattvisch

Rasa

Scherp

Dhatu's

Rasa, Rakta, Madja, Shukra

Stelsels

Ademhaling, zenuwstelsel, spijsvertering

Therapeutische effecten

Diaphoretica, Demulcentia, Carminativa, Nervina

Indicaties

Verkoudheid, koorts (algemeen), buikzwellingen

Contra-indicaties

Overmatig Pitta

Meer informatie

Na de lotus is Tulsi of heilige basilicum, misschien wel de heiligste plant van India. Zijn eigenschap is zuiver Sattva. Onze Basilicum, die wij kennen is deels vergelijkbaar met het origineel uit India.

Basilicum opent het hart en de geest en vult deze met energie van liefde en devotie (bhakti) zeggen de wijzen.
De plant is aan Lord Vishnu en Lord Krishna gewijd en versterkt het geloof, de compassie en de helderheid. De stengels van Tulsi draagt men als rozenkrans en ze bevorderen de energie van  verbondenheid. Basilicum verleent de bescherming van het goddelijke, doordat het de aura schoonmaakt en het immuunsysteem versterkt. Het bevat natuurlijke kwikzilver, dat als het zaad van Lord Shiva, de kiemkracht van zuiver bewustzijn geeft.

Een basilicumplant mag om haar zuiverende invloed in geen enkel huis ontbreken. Basilicum absorbeert positieve ionen, energetiseert negatieve ionen en laat ozon uit de zonnestralen vrijkomen.

De plant is een probaat zweetdrijvend en koortswerend middel bij de meeste verkoudheden, vormen van griep en longproblemen. Basilicum verwijdert overvloedige Kapha uit de longen en neuswegen, vermeerdert Prana en bevordert de scherpte der zintuigen. Het elimineert voorts te veel Vata uit de dikke darm, vergroot de absorptie,
versterkt het zenuwweefsel en verbetert  het geheugen. Voor het bevorderen van een heldere geest kan men basilicum innemen in de vorm van een drank (thee) met honing.

Het vers geperste bladersap vindt uitwendig toepassing bij schimmelinfecties van de huid.

Kokosolie

kokosolieVPK

VP-K+, Kalmeert Vata en Pita, maar is Kapha verhogend. 

VIRYA

Verkoelend 

VIPAKA

Opbouwend 

GUNA

Sattvisch 

RASA

Zoet 

DHATU'S

Rasa, Medha, Shukra 

THERAPEUTISCHE EFFECTEN

Antipyretica, Tonica, Expectorantia, Demulcentia 

Indicaties

Bij overgewicht een ideale vetstof om in te bakken, omdat het de vetverbranding in het lichaam bevorderd. 

Contra-indicaties

Met mate gebruikt, geen. 

Meer informatie

Kokosolie (synoniem Oleum cocos, kokosvet of klapperolie) is een tropische olie, die wordt verkregen door persen of extractie van kopra, het gedroogde witte vruchtvlees van de vrucht van de kokospalm (Cocos nucifera), de kokosnoot. Ongeharde en ongeraffineerde (vierge) kokosolie heeft een smeltpunt van rond de 24-26 °C en is daarom in ons klimaat meestal gestold, en dus een vet. In tropische gebieden heeft het meestal een vloeibare consistentie, een olie. Geraffineerde en geharde kokosolie heeft een smeltpunt van 30 tot 37 °C.

Zo'n twee derde tot driekwart van het droge gedeelte van het kokosvlees bestaat uit kokosolie/vet. Het is zeer rijk aan verzadigde vetzuren met een middellange keten, zoals laurinezuur, myristinezuur en palmitinezuur.

Voedingskundig gezien valt kokosolie onder de groep verzadigde vetproducten, het bestaat voor 86% uit verzadigde vetzuren. Niettemin heeft kokosolie een vetzuurprofiel dat afwijkt van dat van de meeste andere en
vergelijkbare bronnen van verzadigd vet. Ongeveer 68% van het verzadigd vet in kokosolie bestaat uit middellangeketen vetzuren (MKZV; ook wel bekend onder hun engelse afkortingen MCT (Medium Chain Triglycerides) of MCFA (Medium Chain Fatty Acids)). Het overgrote deel hiervan (circa 45-50%) is laurinezuur,
dit vetzuur wordt in de darm omgezet in monolaurine, daarnaast nog relatief grote hoeveelheden myristinezuur en palmitinezuur. Verder bevat het nog 7% caprinezuur[1].. Kokosolie levert 8,6 kcal per gram[2].

De meeste andere plantaardige oliën en vetten bestaan uit langeketen vetzuren. Van alle plantaardige oliën heeft alleen palmpitolie een vergelijkbaar vetzuurprofiel.

Middellangeketen vetzuren worden gemakkelijk door de darmen geabsorbeerd. Eenmaal in het bloed gaan ze rechtstreeks naar de lever en worden daar net zo snel in energie omgezet als suikers. Bovendien worden MCT's maar voor een klein deel opgeslagen als vet. Om deze redenen worden ze vaak gebruikt in sportdrankjes.

Aloë Vera

aloe veraVPK

VPK=, tridosha 

VIRYA

Verkoelend 

VIPAKA

Opbouwend  

RASA

Bitter, Wrang, Scherp, Zoet

DHATU'S

Alle weefsels

Stelsels:

Bloedsomloop, spijsvertering, vrouwelijke geslachtsorganen, uitscheidingsorganen

THERAPEUTISCHE EFFECTEN

Alterativa, Rasayana, Emmenagoga, Cathartica, Vulneraria

Indicaties

Koorts, constipatie, zwaarlijvigheid, huidontstekingen, gezwollen klieren, conjunctivitis (bindvliesontsteking), bursitis (slijmbeursontsteking), geelzucht en hepatitis, vergrot e lever of milt, herpes, geslachtsziekten, amenorroe (uitblijvende menstruatie), dysmenorroe (pijnlijke menstruatie), menopauze, vaginitis, tumors, darmwormen.

Contra-indicaties

Niet tijdens de zwangerschap en baarmoederbloedingen

Meer informatie

 De gel uit de bladeren van de Aloë Vera plant is een geweldig tonicum voor de lever en de milt, het bloed en het vrouwelijk voortplantingssysteem. Aloë Vera reguleert de suiker- en vetstofwisseling en tonifieert alle agni's, de spijsverteringsenzymen van het lichaam en gelijktijdig vermindert zij Pitta. Aloë Vera heeft een verjongende werking op de baarmoeder. Neem 3x per dag 2 theelepels Aloë Vera vermengt met Kurkuma als algemeen tonicum. Vermeng je dit met bijvoorbeeld appelsap, smaakt het net even iets beter. Uitwendig kan men Aloë Vera gebruiken op schone (brand)wonden. Ook hier eventueel vermengt met wat Kurkuma.

Kalmoes

kalmoesklVPK

VK-P+, Verminderd Vata en Kapha, verhoogd Pitta 

VIRYA

verwarmend 

VIPAKA

Transformerend 

GUNA

Sattvisch

RASA

Scherp, bitter, wrang

DHATU'S

Rasa, Mamsa, Medha, Asthi, Madja 

THERAPEUTISCHE EFFECTEN

Stimulantia, Rasayana, Demulcentia, Laxantia, Nervina. 

Indicaties

Verkoudheid, hoesten, astma, pijn aan de bijholten, voorhoofdsholteontsteking, artritis, epilepsie, shock, coma, geheugenverlies,
doofheid, hysterie, neuralgie.

Contra-indicaties

Zwangerschap 

Meer informatie

Vacha is de Sanskrietnaam voor de wortelstok van Kalmoes. Deze oeverplant maakt deel uit van de enige genus van de familie Acoraceae. Vacha komt veel voor in de drassige gebieden van Noord-Amerika en van India tot Indonesië in de oude wereld. Kalmoes wordt al sinds het oude Griekenland voor medicinale doeleinden gebruikt. Vacha wordt veel toegepast bij aandoeningen van de luchtwegen omdat deze plant het ophoesten vergemakkelijkt en een tonicum voor de keel is. Als tonicum voor de hersenen en het zenuwstelsel en kent Vacha toepassing bij neuralgieën zoals ischias. De plant bevordert de doorbloeding van de hersenen

en het denkvermogen. Nasya met Vacha taila of poeder ontstopt de sinussen en kan personen uit een coma terug halen. In Amerika is een inwendig gebruik niet toegestaan. (FDA) In Ayurveda wordt Kalmoes al duizenden jaren gebruikt en is één van de bekendste geneeskruiden van de oude Vedische zieners.

Ashwagandha

winterkersVPK

VK-P(+), verminderd Vata en Kapha en verhoogd Pitta bij overmatig gebruik.

VIRYA

Verwarmend 

VIPAKA

Opbouwend

RASA

Bitter, Wrang, Zoet

DHATU'S

Mamsa, Medha, Asthi, Madja, Shukra/Arta 

Stelsels:

Geslachtsorganen, zenuwstelsel, ademhaling

THERAPEUTISCHE EFFECTEN

Tonica, Rasayana, Afrodisiaca, Nervina, Vulneraria 

Indicaties

Algehele zwakte, seksuele zwakte, zenuwuitputting, herstelprocessen, ouderdomsproblemen, vermagering bij kinderen, geheugenverlies, verlies van spierkracht, onwillekeurige zaadlozingen, overwerktheid, overspannen, weefseldeficiëntie, slapeloosheid, verlamming, MS, Zwakker ogen, reumatiek, huidaandoeningen, hoesten, bemoeilijkte ademhaling, anemie, vermoeidheid, onvruchtbaarheid, gezwollen klieren.

Contra-indicaties

Niet gebruiken bij aanwezigheid van Ama. Ashwagandha kan makkelijk meer Ama veroorzaken.

Meer informatie

Ashwagandha (Withania somnifera) is in de Ayurveda een vaak gekozen remedie voor voornamelijk herstellende toestanden. Zij heeft verjongende eigenschappen voor spieren, merg en zaad en voor iemand met een vata-constitutie. Voor haar opbouwende werking kan  men Ashwagandha innemen in de vorm van een melk afkooksel van ashwagandha met ruwe suiker (rietsuiker, melasse) honing, lange peper, en gekookte basmati-rijst. Dit neemt met voor het slapen gaan en wordt aangeraden bij slaapproblemen en voor verzwakte zwangere vrouwen; het helpt de foetus te stabiliseren.

Gokshura (voetangel)

gokshuraVPK

VPK=, Tridosha

VIRYA

Verkoelend 

VIPAKA

Opbouwend 

GUNA

Sattvisch 

RASA

Zoet, Bitter 

DHATU'S

Rasa, Rakta, Asthi, Madja, Shukra

THERAPEUTISCHE EFFECTEN

Diuretica, Tonica, Rasayana, Afrodisiaca, Nervina, Pijnstillend

Indicaties

Moeilijke/pijnlijke urinelozingen, oedeem, nierstenen,  blaasstenen, chronische blaasontsteking, nierontsteking, hemutarie (bloedwateren), jicht, reumatiek, spit, ischias, impotent ie, onvruchtbaarheid, uitputting na zaadlozing, geslachtsziekten, hoesten, dyspnoe (moeilijke ademhaling) aambeien, diabetes. Zwakte na bevalling. 

Contra-indicaties

Kan uitdroging veroorzaken, veel drinken.

Meer informatie

In de VS groeit gokshura op veel plaatsen als onkruid, maar haar sterke eigenschappen lijken daar niet herkent te worden. Gokshura is effectief bij de meeste stoornissen van het urine-uitscheidingssysteem, omdat het het urineren stimuleert, de slijmvliezen verkoelt en kalmeert en de uitscheiding van stenen bevorderd. Ze stopt het bloeden en versterkt de nierfunctie, terwijl ze gelijktijdig de nieren voedt.Gokshura heeft een verjongende werking op Pitta en kalmeert tevens Vata en het zenuwstelsel. Gokshura heeft niet de bijwerkingen van de meeste andere diuretische middelen en lijkt in eigenschappen een beetje op heemst.

Als melkafkooksel is het een sterk afrodisiacum. Samen met gelijke delen gedroogde gember verlicht ze zenuwpijn en rugpijn. In combinatie met gelijke hoeveelheid ashwagandhapoeder heeft ze een sterk revitaliserende werking (2x daags 3 gr.). De olie is goed tegen haaruitval en vroegtijdige kaalheid.

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages