Srotas - Srotamsi

srotamsi

Srotas meervoud srotamsi zijn de transportkanalen.

Het lichaam bevat ontelbare kanalen, die zorgen voor de stofwisseling, assimilatie- en uitscheidingsprocessen van de verschillende cellen, weefsels, organen en het organisme in zijn geheel.

Lees meer

Prana

prana

 

Volgens de oude Vedische wijsheren, zijn er drie fundamentele krachten.
De eerste is het principe van energie die zorgt voor beweging, snelheid, richting, animatie en motivatie. Leven is niets anders dan een spel tussen de diverse krachten, constant veranderend en op elkaar reagerend. Zoals de moderne wetenschap het bevestigd, is materie energie en wat solide lijkt te zijn is in werkelijkheid een statische uitstraling van ontelbare, subtiel bewegende stromen.

Lees meer

Dosha's

Wat zijn nu eigenlijk de dosha’s?

Velen die zich al een tijdje met Ayurveda bezig houden, weten dat Kapha is gelijk aan Aarde en Water, Pita aan Vuur en Water en Vata is Ether en Lucht.
Dit is hoe het vaak verteld wordt, maar het gaat eigenlijk voorbij aan wat het eigenlijk is.

Als eerste kan je het niet zien als “Kapha is Aarde en Water” maar veel meer “In Kapha komen de eigenschappen van Aarde en Water tot uitdrukking”. Elk element heeft eigenschappen of “guna’s” Er zijn 10 paren van guna’s, zoals warm en koud, drogend en smerend, doorzichtig en ondoorzichtig, etc.
Bij Kapha komen dus de eigenschappen van Aarde en Water tot uitdrukking.

Lees meer

Oorzaak van ziekten volgens Ayurveda

Uit de ayurvedische boeken hebben we geleerd dat onbalans in de Tridosha leidt tot ziekte . De oorzaak voor Tridosha onbalans kan worden onderverdeeld in drie categorieën . Hiermee wordt de algemene oorzaak van een ziekte verklaard.

Tridosha betekent Vata , Pitta en Kapha .

Lees meer

Ojas - essentie van de dhatu's

WAT IS OJAS?

Ojas is een kwantificeerbare vloeistof in het lichaam, verantwoordelijk voor de algehele gezondheid, energie en levendigheid.
Het is verantwoordelijk voor:
- het onderhouden van de gezondheid
- het verbeteren van de gezondheid
- ziektes voorkomen
- ziektes te bestreiden

Lees meer

Auto-immuunziekten

Auto-immuunziekten zijn aandoeningen van het immuunsysteem van het lichaam, waarbij het immuunsysteem ten onrechte eigen lichaamsweefsel voor indringers aanziet en vervolgens aanvalt en probeert te vernietigen. 

Ondertussen zijn er meer dan 80 chronische aandoeningen die vanuit een auto-immuunprobleem ontstaan en die (ernstige) invaliditeit tot gevolg kunnen hebben en bijna elk systeem in het lichaam kan raken.

De plekken die aangevallen kunnen worden door ons eigen immuunsysteem zijn; zenuwweefsel, maag-darmweefsels, endocriene weefsels, huidweefsels, botweefsels en vasculaire weefsels. De oorzaak en het mechanisme van auto-immuunziekten is voor de reguliere geneeskunde vaak nog een mysterie. Auto-immuniteit lijk het resultaat te zijn van het samenspel van verschillende invloeden, inclusief voeding, milieu-invloeden en genetische factoren.

Dit mysterie kan worden voorkomen door rasayana te gebruiken - het ayurvedische immuniteitsconcept - dat zo eenvoudig, zo natuurlijk en zo effectief is. Iedereen kan het heel gemakkelijk begrijpen, gebruiken en er succes mee hebben. Door Rasayana te gebruiken als dieetvoorschrift, als verjongend recept en als specifieke gedragsregels die de gezondheid bevorderen.

Wanneer iemand alle gedragsregels volgt die in de klassiekers (sadvritta) beschreven worden, altijd Rasayana's gebruikt (nitya rasarana sevi) en vrij is van verstoring van de tridosha en de twee belastende guna's (Rajas en Tamas), zou hij/zij heel oud kunnen worden.

Voorbeelden van auto-immuunziekten vindt u hier.

 

Anupana - een hulpmiddel voor remedies

Omdat voedingsmiddelen ongeveer 5 tot 7 dagen nodig hebben voordat zijn bij het volgende weefsel (Dhatu) als voedingsstof aankomen en verwerkt worden,  kan het verstandig zijn, om bij aandoeningen van Dhatu's die na Rakta Dhatu komen een drager te kiezen, die een remedie sneller bij de dieper liggende Dhatu kan afleveren. 

Bijna iedereen heeft wel eens meegemaakt dat als je alcohol gedronken hebt, de alcohol heel snel in de hersenen merkbaar is. Alcohol is dus in staat remedies die bestemd zijn voor het zenuwweefsel (Majja Dhatu of Madja Dhatu) snel daar af te leveren.

Zo zijn er nog meer Anupana's die geschikt zijn om remedies snel op de juiste plek te brengen. Deze zijn bijv. water, melk, ghee, honing, etc)

De Ayurvedisch therapeut zal afhankelijk van het kruid wat hij neemt en de plek waar het moet werken, een geschikte anupana uitzoeken.

Element Aarde - Prithvi

Er zijn - vanuit Ayurvedisch inzicht - 9 substanties, waarvan er 5 de fysieke elementen worden genoemd, de Panchamahabhutas. Pancha is Sanskriet voor vijf, Maha betekent "Groots" of "verheven" of "almachtig" en Bhuta betekent "dat wat is, wat bestaat" of eenvoudig "element". Vanuit de 5 basiselementen is alles in het universum opgebouwd, zowel fysiek, zoals planeten, planten, dieren, mensen en dingen, als ook mentaal, bijv. op het gebied van emoties en karakter, maar ook op het gebied van smaken, kleuren en geuren.

Lees meer

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages