Citrine

Vroeger vitamine P

zit in sinaasappelen en citroenen.

Zorgt voor de doorlaatbaarheid van de capillairen.

Vitamine C L-ascorbinezuur

Ascorbinezuur, bekend als vitamine C, is een in water oplosbare organische verbinding. De belangrijkste bronnen van vitamine C zijn citrusvruchten en andere soorten fruit, evenals de groeiende uiteinden (knoppen en scheuten) van verscheidene planten. De vitamine wordt vaak als antioxidant toegevoegd aan levensmiddelen. Het E-nummer van ascorbinezuur is E300. De naam ascorbinezuur is afgeleid van a (niet) en scorbus, een woord dat verbasterd is tot scheurbuik. Ascorbinezuur is dus een zuur dat scheurbuik voorkomt.

Lees meer

Choline (Bp)

Choline is een voedingsstof die zowel via de voeding kan worden binnengekregen, als kan worden aangemaakt in het lichaam. Het is een van de weinige organische stoffen die in staat is de bloed-hersenbarrière te passeren. Het is belangrijk voor de structuur van de celmembraan en andere membraanstructuren, evenals voor neurotransmissie. Choline is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en komt in grote hoeveelheden voor in moedermelk. Een tekort heeft mogelijk een negatieve invloed op de hersenontwikkeling en de cognitieve functies.

Lees meer

Inositol (Bh)

Inositol is een vitamine-achtige stof die vaak onder het vitamine B-complex gerekend wordt. Inositol is echter geen vitamine omdat het in het lichaam gesynthetiseerd wordt. Inositol heeft de structuur van een suikeralcohol. Wanneer een hormonaal signaal een lichaamscel bereikt, zorgt inositoltrifosfaat voor het doorgeven van dit signaal naar het binnenste van de cel. Eén van de reacties die wordt uitgelokt is het vrijzetten van calciumionen binnen in de cel.

Lees meer

Vitamine B12 Cobalamine

Cyanocobalamine is een veelgebruikte vorm van vitamine B12. Het is de meest gebruikte vorm van vitamine B12 in voedingssupplementen en farmaceutische producten, vanwege de grote stabiliteit en de lage kosten. Het kristalliseert gemakkelijk en is daarom makkelijk op te zuiveren nadat het geproduceerd is via bacteriële fermentatie.

Lees meer

Vitamine B11 Foliumzuur

Foliumzuur en folaat (de anionische vorm) zijn vormen van een in water oplosbare vitamine uit het vitamine B-complex, dat soms nog de oude benaming vitamine B11 meekrijgt.[2] In Duitsland, Frankrijk en in de Verenigde Staten van Amerika wordt dit vitamine ook wel vitamine B9 genoemd. Folaat is de (tamelijk instabiele) vorm die in voedsel voorkomt en is de vorm waarin dit vitamine in het lichaam actief is. In voedingssupplementen en verrijkte voeding komt het stabielere synthetische foliumzuur (pteroylmonoglutaminezuur) voor, dat het in het lichaam in folaat wordt omgezet.

Lees meer

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages