inloggen     

Top 10 ayurvedische tips tegen migraine

migraineMigraine wordt in Ayurveda "Ardhavbedhak" genoemd. Migraine zorgt voor vreselijke pijnen die meestal één deel van het hoofd betreft, waarbij de intensiteit van de pijn elke uur toeneemt. Dergelijke migraineaanvallen kunnen wekelijks terugkeren of bij sommige mensen één keer per maand voorkomen. Soms gaat migraine gepaard met misselijkheid. Er kunnen vele oorzaken zijn voor migraine, zoals erfelijkheid, trage stofwisseling, wisselende bloeddruk en stress.
Ayurveda adviseert "shamana" chikitsa (verzachtende therapie) tijdens een migraine-aanval en "nirvana" chikitsa (voorkomende therapie) na de aanval. Volgens Ayurveda is de versterking van het zenuwstelsel de beste remedie tegen migraine.

Hier zijn enkele van de beste Ayurvedische tips voor het verzachten van migraine:

  1. Varanadhi Gritham (grithams zijn medicinale ghees), Kalyana Gritham en Ksheerabala worden aanbevolen volgens de doseringen die door de ayurvedische arts of Practitioner worden voorgeschreven. Ook kunnen Varanadhi Gritham and Ksheerabala gebruikt worden in een Nasya therapie. Ze kunnen ook worden gebruikt voor een hoofdmassage of tijdens een shirodhara behandeling.
  2. Meng gekookte toor dal met melk en drink dit regelmatig na het eten.
  3. Het extract van de medicinale plant Vaatham kolli kan worden ingeademd ter vermindering van de migraine.
  4. Maak in een katoenen doekje een kleine bal van gemalen zwarte jeerah (zwarte komijnzaad) en adem de etherische oliën zo vaak mogelijk in.
  5. Droge gember en de wortel van koovalam plant (ook bekend als "Bael" in het Hindi of Aegle marmelose als wetenschappelijke naam) kunnen samen worden gemalen en aangebracht op het voorhoofd. Of gebruik Mukkutti (Biophytum sensitivum) om te malen en aan beide zijden van het voorhoofd aan te brengen.
  6. Kruiden zoals Moovilaveru (pseudarthria viscida) en Orilaveru (Desmodium gangeticum) kunnen in vorm van een pasta aan beide zijden van het voorhoofd worden aangebracht en kunnen ook worden gebruikt voor inhalatie tijdens een Nasya.
  7. Baladir, Surasadhi en Ksiera taila kunnen worden gebruikt als massage olie, al na gelang dit door de practitioner wordt aanbevolen. Dit voordat je 's ochtends gaat douchen of in bad gaat.
  8. Gebruik Brahmarasayana, Chyawanprash, Agasthyarasayana, en soortgelijke producten voor een effectieve migraine vermindering.
  9. Het regelmatig beoefenen van pranayama kan aanzienlijk helpen bij het verlichten van migraine-aanvallen.
  10. Het extract van Poovam Kurunnila (plant) (grijs kleurige dunne straal of ~ Vernonia cinerea) kan effectief zijn, wanneer deze wordt gebruikt voor een lokale toepassing; massage van het hoofd.

Raadpleeg een ayurvedische arts om te horen welke kruidenoliën kunnen worden gebruikt voor in bad, omdat deze aanzienlijke verlichting kunnen bieden bij migraine en sinusitis. Ondertussen vermijd koude gerechten, niet-vegetarische voedingsmiddelen, slapen overdag en het koude (dompel) baden.. Afgezien van deze tips, blijft het aanbevolen om de medicijnen te nemen zoals door uw eigen arts zijn voorgeschreven.

Meer weten over migraine? Ga naar Remedies/Migraine.

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages