inloggen     

Appels en watermeloen houden hart- en vaatziekten op afstand

Het eten van een appel per dag kan het risico op hart- en vaatziekten drastisch reduceren. Dit heeft een nieuwe studie aangetoond. De bloedspiegels van personen die gedurende 4 weken dagelijks een appel aten en van hen die nooit appels aten werden onderzocht. Bij die mensen die appels aten werd er van een stof die er om bekend staat aderverkalking te veroorzaken, 40% minder gevonden dan van die personen die nooit appels eten. Wanneer men capsules met polyfenolen, een soort antioxidant die in appels, nam, was er een vergelijkbare, maar niet zo groot effect.

Volgens onderzoekers van de Ohio Staat Universiteit, kunnen appels de hoeveelheid geoxideerd LDL (low density lipoprotein) verlagen. Wanneer LDL cholesterol interactie heeft met vrije radicalen en oxideren, bevordert dit ontsteking en dus weefselschade.

Hoofdonderzoeker van de studie, Robert DiSilvestro, hoogleraar Humane Voeding aan de Ohio Staat University, heeft uitgelegd dat dagelijks appel aanzienlijk effectiever is in het verminderen van geoxideerd LDL, dan andere antioxidanten, zoals groene thee, curcumine of bijv. tomatenextract.

Ondertussen heeft een andere recente studie door onderzoekers van de Purdue University in de Verenigde Staten aangetoond, dat het eten van een stukje watermeloen per dag ook tegen hart- en vaatziekten kan beschermen en gewichtstoename kan verminderen, door te voorkomen dat LDL wordt opgebouwd.

De studie toonde aan dat deze vrucht helpt bij het beheersen van gewichtstoename, wat resulteert in minder vetafzetting in de bloedvaten.
Volgens de onderzoekers is het geheim achter de watermeloenen-gezondheid de eigenschappen van citrulline, een chemische stof in het sap. Eerdere studies hebben al laten zien dat citrulline een rol kan spelen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten door het verlagen van de bloeddruk.

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages