inloggen     

Appels, bosbessen, curcumine verlagen het risico op diabetes

Volgens een nieuwe studie in de VS, kan het eten van veel appels, bosbessen en peren worden gekoppeld aan het verlagen van het risico op diabetes. Deze vruchten bevatten flavonoïden, een natuurlijke stof die in bepaalde groenten, fruit en granen zitten en die de mogelijkheid hebben om het risico van hart- en vaatziekten of kanker te verlagen.

Een onderzoeker aan de Harvard School of Public Health, Anna Pan, die meewerkte aan deze studie, zei dat de studie samenhang aantoonde, maar dit alleen nog geen bewijs is dat de vruchten op zichzelf, de ziektes kunnen voorkomen.

Voor de studie werden de voedingsgewoonten van 200.000 mannen en vrouwen tot 24 jaar gevolgd. Terwijl geen van hen diabetes had, toen de studie begon, werden er bij bijna 12.600 personen diabetes gediagnosticeerd tijdens de onderzoeksperiode. Het team ontdekte dat bij de liefhebbers van blauwe bessen 23 procent minder risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 was, in vergelijking met degenen die geen bosbessen aten. Op dezelfde manier bleken mensen die vijf of meer appels per week aten, 23 procent minder risico hadden, in vergelijking met degenen die geen appels aten.
De onderzoekers vermoeden dat hoge concentraties van bepaalde flavonoïden, die aanwezig zijn in deze vruchten, nuttig zijn voor het verminderen van het risico op diabetes. In feite hebben eerdere studies al bevestigd dat flavonoïde-rijke vruchten zorgen voor een vermindering van het risico op hoge bloeddruk.
We vonden consistente resultaten bij drie studiegroepen, wat aangeeft dat appels en bosbessen zijn gunstig tegen diabetes type 2 zijn.

Dr Loren Greene, een professor in de geneeskunde aan de New York University, zei dat terwijl fruitsuiker de bloedsuikerspiegel snel verhoogd, hebben andere stoffen zoals pectine en vezels diabetes-gerelateerde voordelen.
Ondertussen, in een kleine klinische proef, bleek dat supplementen met curcumine, die je bijv. in geelwortel (kurkuma) kan vinden, kan helpen voorkomen dat mensen met een hoog risico op diabetes dit ook gaan krijgen, indien deze supplementen gedurende een periode van negen maanden wordt genomen. Onderzoeken in het lab hebben ook gesuggereerd dat het de ontsteking en de zogenaamde oxidatieve schade aan lichaamscellen kan bestrijden.

De studie geeft aan dat curcumine helpt in de strijd tegen diabetes, hewel de reden is nog niet volledig duidelijk is, maar het is mogelijk dat het supplement de werking van de beta-cellen (cellen van de alvleesklier) die insuline vrijgeven kan verbeteren. Men denkt dat de anti-inflammatoire effecten van curcumine, helpt de beta-cellen tegen beschadiging te beschermen.

Een andere Amerikaanse studie toonde aan dat de type 2 diabetes meestal kan worden beheerst door dieet en lichaamsbeweging, zonder gebruik van insuline. De studie bevestigde dat mensen met een hoog risico op diabetes die weinig beweging hadden en die erin slaagde om meer te lopen gedurende de dag, minder kans hadden om diabetes te ontwikkelen. Deze studie bevestigt dat regelmatige lichaamsbeweging het risico om diabetes te krijgen met bijna 30% verlaagd.

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages