Remedies geen vervanging voor regulier artsbezoek!

Op geen enkele wijze vervangen deze remedies een medische benadering! Ayurveda is hier in het westen een complementair gezondheidssysteem. Het is geen alternatief maar een toevoeging.
De op deze site genoemde producten hebben een symptomatische indeling. Een Ayurvedisch Practitioner zal altijd kijken welk middel in combinatie met jouw constitutie en de overige omstandigheden voor jou op dit moment het beste is, in welke hoeveelheid en wanneer (en met wat) in te nemen.
Ayurveda heeft ook een holistische aanpak. Niet alleen wordt er gekeken naar de zich nu manifesterende klachten, maar ook naar de oorzaak. Ook daarom is het verstandig om naast de informatie die je hier krijgt, advies in te winnen bij een ayurvedisch therapeut waarin u vertrouwen heeft.
Gebruik je gezonde verstand bij het beoordelen of de hier gegeven tips afdoende zijn om jouw klachten te verminderen, klachten te voorkomen en gezond te worden en te blijven. Raadpleeg de mening van een gediplomeerd Ayurvedisch Practitioner of arts.

Sinusitis - bijholteontsteking

Eerste maatregelen & preventie:

- inhaleer stoom met eucalyptus of vers geraspte gember
- vermijd melkproducten, vooral halfzachte & harde kazen, yoghurt en roomijs
- vermijd koude dranken
- zet een muts op
- druppel elke morgen enkele druppels warme ghee of sesamolie of sesamolie met 20% mosterdolie in elk neusgat, bij voorkeur na de neusspoeling
- neusspoeling: los een mespunt zeezout op in een glas warm water en zuig het op, beurtelings via de beide neusgaten. Spuw het spoelvocht uit. Met behulp van een neuskannetje of neti-pot kan je de neusgaten spoelen zo dat het water dat je via het ene neusgat ingiet, langs het andere neusgat wegloopt.
- zorg voor een vlotte lediging van de darmen elke ochtend (zie constipatie)
- vermijd het gebruik van koffie, zwarte thee en alcohol.

Remedies:

* guldenroede, geelwortel en neem hebben een bacteriestatische werking
* vers gembersap (gember raspen en uitpersen) in honing vermengd verricht wonderen (tot 3 maal per dag), best vóór de maaltijd in te nemen
* meng vers knoflooksap (knoflook raspen en uitpersen) met een gelijke hoeveelheid ghee en breng het in de neusgaten. Lang genoeg met het hoofd achterover blijven liggen! Een pijnlijke remedie maar het helpt héél goed.
* neem sitopiladi choorna : een koffielepel in een koffielepel honing tot 3 maal per dag

Specifieke aanpak bij Sinusitis (bijholte-ontsteking):

Bovenstaande remedies zullen zeker een verlichtend effect op uw probleem hebben, en misschien volstaan ze ook. Doorgaans moeten kruidenremedies en veranderingen in uw levensstijl langduriger toegepast worden, voordat deze effect hebben. Bij chronische of ernstige vormen van sinusitis (bijholte-ontsteking) is de aanpak erg persoonsgebonden. Een specifieke aanpak met zuiveringskuren, darmreinigingen, kruidenremedies en dergelijke, dienen nauwkeurig op u afgestemd te worden. Vraag uw arts of uw Ayurvedische behandelaar om advies.

Op geen enkele wijze vervangen deze remedies een medische behandeling!