Remedies geen vervanging voor regulier artsbezoek!

Op geen enkele wijze vervangen deze remedies een medische benadering! Ayurveda is hier in het westen een complementair gezondheidssysteem. Het is geen alternatief maar een toevoeging.
De op deze site genoemde producten hebben een symptomatische indeling. Een Ayurvedisch Practitioner zal altijd kijken welk middel in combinatie met jouw constitutie en de overige omstandigheden voor jou op dit moment het beste is, in welke hoeveelheid en wanneer (en met wat) in te nemen.
Ayurveda heeft ook een holistische aanpak. Niet alleen wordt er gekeken naar de zich nu manifesterende klachten, maar ook naar de oorzaak. Ook daarom is het verstandig om naast de informatie die je hier krijgt, advies in te winnen bij een ayurvedisch therapeut waarin u vertrouwen heeft.
Gebruik je gezonde verstand bij het beoordelen of de hier gegeven tips afdoende zijn om jouw klachten te verminderen, klachten te voorkomen en gezond te worden en te blijven. Raadpleeg de mening van een gediplomeerd Ayurvedisch Practitioner of arts.

Maagpijn en brandend maagzuur

Algemeen:

Maagpijn en brandend maagzuur kan vele oorzaken hebben. Zowel voedings- en leefgewoonten, constipatie, een "vervuilde" lever, enz. Maagpijn kan zelfs een eerste symptoom zijn van zuurstoftekort in de hartspier - voorzichtigheid is dus geboden. Al te snel worden maagpijn & brandend maagzuur geassocieerd met een teveel aan vuur (teveel pitta) in het lichaam. Ook een luie maag, een tekort aan verteringsvuur, vaak gepaard gaand met stresssituaties (teveel vata), kunnen zure oprispingen, maagpijn en brandend maagzuur veroorzaken. In dergelijke gevallen is het gebruik van antacida (medicijnen die het maagzuur neutraliseren) doorgaans af te raden daar ze het verteringsvuur, dat al ontoereikend is, nog meer verlagen.3

Preventie van maagpijn & brandend maagzuur:

1. Eet niet teveel in één keer - zorg dan er nog plaats over is in uw maag.
2. Vermijd zoveel mogelijk:
• tussendoortjes (geef je maag ook rust), suiker & chocolade
• ijskoude en koolzuurhoudende dranken
• alcohol, kant en klaar maaltijden, pikant en gefrituurd voedsel, koffie en zwarte thee, tabak, halfzachte en harde kazen.
3. Ga na of bepaalde voedselcombinaties maagpijn of brandend maagzuur veroorzaken:
• dessert na de maaltijd -> stel het dessert dan een paar uur uit
• fruit bij de maaltijd -> eet dan fruit buiten de maaltijden om, en combineer bananen of meloenen nooit met andere voedingsmiddelen
• andere combinaties of voedingsmiddelen: probeer het eens uit!
4. Als er sprake is van een luie maag :
• gebruik bij het koken de soep-masala uit onze kookformule 2 (kookworkshop)
• gebruik bij het koken knoflook, bv zoals in onze kookformule 3 (kookworkshop).
5. Drink voldoende.
6. Vermijd stress.
7. Volg een pitta-verzachtend leefstijl.

Kruiden- e.a. remedies bij maagpijn & brandend maagzuur:

1. Aloë vera gel: 1 à 2 eetlepels met een snuifje (steen)zout of zwart zout.
2. Drink venkelthee met wat zoethout. Andere kruiden die hier gunstig zijn: komijn, koriander, kamille & engelwortel.
3. Relax! Zware inspanningen zijn niet aan te bevelen, vooral het tillen van zware voorwerpen is af te raden.

Specifieke aanpak bij maagpijn & brandend maagzuur:

Bovenstaande remedies zullen zeker een verlichtend effect hebben, en misschien volstaan ze ook. Doorgaans moeten kruidenremedies en veranderingen in levensstijl langduriger toegepast worden om effect te ressorteren. Bij chronische of ernstige vormen van maagpijn & brandend maagzuur is de aanpak erg persoonsgebonden. Een specifiek aanpak met zuiveringskuren, darmreinigingen, kruidenremedies en dergelijke meer. dienen dan nauwkeurig aan de persoon aangepast te worden. Neem contact op met je arts en/of jouw Ayurvedisch behandelaar.

Op geen enkele wijze vervangen deze remedies een medische behandeling!