Remedies geen vervanging voor regulier artsbezoek!

Op geen enkele wijze vervangen deze remedies een medische benadering! Ayurveda is hier in het westen een complementair gezondheidssysteem. Het is geen alternatief maar een toevoeging.
De op deze site genoemde producten hebben een symptomatische indeling. Een Ayurvedisch Practitioner zal altijd kijken welk middel in combinatie met jouw constitutie en de overige omstandigheden voor jou op dit moment het beste is, in welke hoeveelheid en wanneer (en met wat) in te nemen.
Ayurveda heeft ook een holistische aanpak. Niet alleen wordt er gekeken naar de zich nu manifesterende klachten, maar ook naar de oorzaak. Ook daarom is het verstandig om naast de informatie die je hier krijgt, advies in te winnen bij een ayurvedisch therapeut waarin u vertrouwen heeft.
Gebruik je gezonde verstand bij het beoordelen of de hier gegeven tips afdoende zijn om jouw klachten te verminderen, klachten te voorkomen en gezond te worden en te blijven. Raadpleeg de mening van een gediplomeerd Ayurvedisch Practitioner of arts.

Hoofdpijn en migraine

Algemeen:

Hoofdpijn en migraine zijn zelden een op zichzelf staand probleem. Meestal gaan ze gepaard met, of zijn een gevolg van constipatie, belaste lever, hypertensie, dysmennorrhoe, brandend maagzuur, sinusitis, verkoudheid (zie aldaar), stress & angsten. Basis is dat diverse toxines die circuleren thv de hersenen een toxisch effect hebben en hoofdpijn/migraine veroorzaken.
Verder kunnen allergieën en intoleranties een rol spelen, bijv.: melk, tarwe en gluten, suiker, kleurstoffen en conserveringsmiddelen en alle additieven, aspartaam (zie ook "media"), zware metalen, sulfieten (witte wijn), medicaties. Ook beeldschermen bevorderen het ontstaan van migraine.

Eerste maatregelen:

1. vermijd heet, gefermenteerd en zuur voedsel (citrus!, alcohol)
2. preventief ontbijt: 1 rijpe banaan, 1 kfl warme ghee, dadelstroop, mespuntje groene kardemompoeder (best vers uit de vijzel)
3. doe een 5-tal druppels ghee in elk neusgat elke morgen
4. geeuwen kan de pijn verlichten, trek daarbij aan uw oorlelletjes
5. voor ' t slapengaan voetzolen en haarlijn masseren met amandelolie
6. bescherm uw hoofd tegen de zon en de kou
7. gebruik ½ kfl triphala choorna in honing of warm water/melk voor 't slapengaan
8. lavement met warme sesamolie en/of dashamoola-thee
9. drink lauw geworden thee van 1 kfl komijn + 1 kfl koriander bij pijn achter de ogen en brandend gevoel
10. bij verstopping in het voorhoofd inhaleer hete stoom met daarin eucalyptusolie (10 druppels)

Preventie:

ter preventie kan worden aangeraden :
11. zorg voor een vlotte lediging van de darmen elke ochtend (zie constipatie)
12. vermijd het gebruik van koffie, (zwarte) thee & alcohol
13. neem voldoende beweging
14. zorg voor een pitta-verzachtend dieet. (zie downloads)

Specifieke remedies bij hoofdpijn en migraine:

Bovenstaande remedies zullen zeker een verlichtend effect hebben, en misschien volstaan ze ook. Doorgaans moeten kruidenremedies en veranderingen in levensstijl langduriger toegepast worden om effect te ressorteren. Bij chronische of ernstige vormen van hoofdpijn en migraine is de aanpak erg persoonsgebonden. Een specifiek aanpak met zuiveringskuren, darmreinigingen, kruidenremedies edm. dienen dan nauwkeurig aan de persoon aangepast te worden. Contacteer zeker je arts en/of jouw Ayurvedisch Practitioner.

Algemeen kan uw practitioner producten adviseren zoals:

Of een combinatie hiervan. Echter altijd afhankelijk van de oorzaak, uw constitutie en uw mogelijkheden.

Op geen enkele wijze vervangen deze remedies een medische behandeling!