inloggen     

Remedies geen vervanging voor regulier artsbezoek!

Op geen enkele wijze vervangen deze remedies een medische benadering! Ayurveda is hier in het westen een complementair gezondheidssysteem. Het is geen alternatief maar een toevoeging.
De op deze site genoemde producten hebben een symptomatische indeling. Een Ayurvedisch Practitioner zal altijd kijken welk middel in combinatie met jouw constitutie en de overige omstandigheden voor jou op dit moment het beste is, in welke hoeveelheid en wanneer (en met wat) in te nemen.
Ayurveda heeft ook een holistische aanpak. Niet alleen wordt er gekeken naar de zich nu manifesterende klachten, maar ook naar de oorzaak. Ook daarom is het verstandig om naast de informatie die je hier krijgt, advies in te winnen bij een ayurvedisch therapeut waarin u vertrouwen heeft.
Gebruik je gezonde verstand bij het beoordelen of de hier gegeven tips afdoende zijn om jouw klachten te verminderen, klachten te voorkomen en gezond te worden en te blijven. Raadpleeg de mening van een gediplomeerd Ayurvedisch Practitioner of arts.

Ademnood - Dyspneu

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

algemeen:

Benauwdheid of dyspneu is het gevoel bij de patiënt dat hij of zij niet genoeg lucht krijgt. Dit is een veel voorkomende klacht die meestal wijst op aandoeningen van het respiratiestelsel of van het circulatiestelsel.
Dyspneu kan veroorzaakt worden door:
- problemen zoals obstructie of beschadiging van de/het:
* strottenhoofd of stembanden
* longen
* luchtwegen
* thoraxwand
* diafragma
* longcirculatie
* centrale zenuwstelsel

Anandere problemen zoals:
* anemie
* metabole acidose
* koorts

Enkele veel voorkomende oorzaken:
- hartfalen
- astma
- COPD (chronische bronchitis / longemfyseem)
- longontsteking
- pseudokroep
- longembolie
- hyperventilatie
- empty nose syndrome
Het onderscheid is niet altijd eenvoudig te maken. Kijk ook hier voor meer info.

 Ayurvedische benadering:

- Dyspneu hangt samen met Prana vaha srotas, de opname van prana en vitale levensenergie.
- Algemene remedies bij een tekort aan ademhaling zijn: Gember, Tulasi, Salie, Munt, Tijm, Pranayama en Sporten
- Dyspneu kan door vervuiling van de lucht die over langere tijd is ingeademd zijn ontstaan, maar ook doro ama in de maag, darmen, een verzwakte ojas, verstoring van prana en udana vayu, trauma en onderdrukte gevoelens.
- Bij een aanval een arts inschakelen. Borst inwrijveen met sesamolie + steenzout, dan borstkas stomen om slijm vloeibaarder te maken. Thee met zoethout, kurkuma, lange peper plus sesamolie of ghee.
- Wanneer er geen aanval is, maar wel regelmatig last van ademnood, adviseert Ayurveda een tonifiërende aanpak plus het verminderen van slijmvorming in de luchtwegen, wanneer er sprake is van overmatige kapha/ama in dit gebied. Bijvoorbeeld Trifala, Sitopiladi churna in honing, shilajit, tulsi, een aangepaste guggul, ashwagandha, shatavari, bala, zoethout, chyavnprash of ginseng. Maar ook Guduchi, Bronchicyl, Arjuna Rishta of Arjuna zouden mogelijk kunnen zijn.
- Afhankelijk van oorzaak van de dyspneu en constitutie zal uw ayurvedisch practitioner bij u in de buurt een keuze maken uit deze en andere producten.
- Als Rasayana kan een aftreksel van lange peper in half melk/half water worden gebruikt, waarbij de dosis eerst langzaam wordt opgevoerd en vervolgens langzaam weer wordt verminderd.  

Psychosomatische benadering:

(bron: De sleutel tot zelf-bevrijding)

Kernprobleem:

Emoties, beklemmende ervaringen worden vastgehouden. Je hebt geen bevrijdende klare kijk op jezelf en je leven; je verhindert jezelf om "vrij" te admene. Pijnlijke of zwarte, nervueze gedachten verhinderen je waarlijk door te gaan in één gekozen richting. Je staat nu stil, doorgezakt, je voelt je te weinig ondersteund. Je bent te veel afgesneden van je gevoelens, je inuïtie je natuur, je lichaam. Vaak tekort aan zelfvertrouwen; je laat je leven te veel afhangen van de verwachtingen van anderen. Je wringt je in een keurslijf om je relaties te behagen of uiterlijk aan bepaalde normen te beantwoorden. "Wat denkt men van mij. Ben ik goed genoeg innerlijk of/en uiterlijk voor de anderen?". Je denk te veel. Laat los en leef vanuit je gevoel, in zelf-liefde.

Kernoplossing:

- Durven graven, durven kijken naar je diepste gevoelens; waarin voel jij je beklemd? Laat je gaan, laat je groeien naar alle richtingen... Verwarm jezelf; van nature heb je een stevige basis, je altijd groeiende sterke Zelf, een open vrij IK, Integreer elk deel van jezelf, sluit je uiterlijk ego niet af van zijn basis. Geleid met gezag je gevoelens en gedachten; confrontatie en eliminatie. Uitzuivering, bevrijding, "JIJ"zijn !
- Wat jij voelt telt, niet wat anderen van je denken of van je verwachten!
- Leef rustig-krachtig van binnenuit, zonder je op te jagen, zonder piekeren. En vanzelfsprekend, doe geen inspanning of bewegingen die echt niet bij JOUW AARD passen, anders treedt kortademnigheid ook op. Wees trouw aan je ZELF!