Remedies geen vervanging voor regulier artsbezoek!

Op geen enkele wijze vervangen deze remedies een medische benadering! Ayurveda is hier in het westen een complementair gezondheidssysteem. Het is geen alternatief maar een toevoeging.
De op deze site genoemde producten hebben een symptomatische indeling. Een Ayurvedisch Practitioner zal altijd kijken welk middel in combinatie met jouw constitutie en de overige omstandigheden voor jou op dit moment het beste is, in welke hoeveelheid en wanneer (en met wat) in te nemen.
Ayurveda heeft ook een holistische aanpak. Niet alleen wordt er gekeken naar de zich nu manifesterende klachten, maar ook naar de oorzaak. Ook daarom is het verstandig om naast de informatie die je hier krijgt, advies in te winnen bij een ayurvedisch therapeut waarin u vertrouwen heeft.
Gebruik je gezonde verstand bij het beoordelen of de hier gegeven tips afdoende zijn om jouw klachten te verminderen, klachten te voorkomen en gezond te worden en te blijven. Raadpleeg de mening van een gediplomeerd Ayurvedisch Practitioner of arts.

Nausea - misselijkheid

Regulier:

Misselijkheid is een onplezierig gevoel waarbij sprake kan zijn van duizeligheid, een vaag onaangenaam gevoel in de buik, geen zin in eten en het gevoel dat men gaat overgeven. Misselijkheid treedt op wanneer het braakcentrum in de hersenen wordt geactiveerd. Misselijkheid treedt vaak op bij stoornissen van het spijsverteringskanaal. Sommige mensen worden misselijk door de schommelingen van een boot, auto of vliegtuig (reisziekte of kinetose). Misselijkheid kan ook tijdens de zwangerschap optreden, vooral tijdens de eerste weken en in het bijzonder in de vroege ochtenduren. Veel geneesmiddelen, waaronder chemotherapeutica en opioïde pijnstillers als morfine,kunnen misselijkheid opwekken.
(bron: Merck manual medisch handboek)

Misselijkheid tijdens de zwangerschap: zie "Hyperemesis gravidarum.

Misselijkheid door laag bloedsuikerspiegel: zie "Hypoglycaemie"

Misselijkheid door maag- en darmzweren, zie aldaar.

Ayurveda:

Er bestaan vele mogelijke redenen voor misselijkheid en braken, zoals te veel maagzuurafscheiding, toxines in de lever, zwangerschap, krimi (wormen/parasieten) in de dikke darm, voedselvergigtiging en griep. Bij voedselvergiftiging of te veel maagzuurafscheiding is overgeven een beschermende reactie van het lichaam om gifstoffen kwijt te raken. Bij griiep geldt dit ongeveer gelijk zo. De mogelijheid bestaat dat er in de maag te veel gal zal vormen, die door het braken het lichaam zal verlaten.  In deze gevallen laat het lichaam zien, dat het juist reageert door het lichaam op deze manier te beschermen. 

Maar wanneer het lichaam blijft overgeven, kan dit leiden tot uitdroging en andere problemen en dan moet er iets aan gedaan worden. Bij zwangerschapsmisselijkheid kan bijvoorbeeld de toevoer van voeding naar de foetus nadeling beïnvloed worden. (kijk verdeer bij "Hyperemesis gravidarum")

Ayurveda heeft heel veel adviezen om misselijkheid te verminderen en het braken te laten stoppen. Zoals altijd zal hier individueel worden gekeken naar de oorzaak en de conditie van de patiënt.

- Verzacht pitta. Misselijkheid en overgeven wijzen vaak op veel pitta in de maag, waarbij meer maagzuurafscheiding de slijmvliezen van het maagdarmkanaal irriteert. Het is dus goed een pitta-verlagend-dieet te volgen en dus vooral heet, pittig en gegist voedsel zal minderen. 

- Probeer te vasten. Vasten geeft het spijsverteringsstelsel rust, genezende rust. Eet een dag niets - en drink driemaal daags 1 kop zoet, vers ananassap met een snufje gember en een snufje zwarte peper en een 1/2 theelepel biologische rietsuiker. In plaats van ananassap kan je ook cranbarrysap of granaatappelsap drinken.

- Voeg 10 druppels limoensap en 1/2 theelepel rietsuiker toe aan 1 kop water. Vier hierna 1/4 theelepel zuiveringszout toe. Roer dit goed doro elkaar en drink dit op. Dit kan misselijkheid en overgeven onmiddelijk stoppen.

- Kauw op 1-2 kardemomzaden

- Drink een mengsel van 1 theelepel vers gembersap (of gemberpulp) plus 1 theelepel uiensap.

- Meng een gelijke hoeveelheid honing met citroensap. Doop je wijsvinger er in en lik deze af, zodat je het mengsel langzaam opeet.

- Roer 1/2 theelepel honing en 2 snufjes kardamom door een halve kop natuuryoghurt.

- Thee van 1 theelepel komijnzaden en een snufje nootmuskaat, die je in een kop kokend water laat trekken, is heel verzachtend. 

- Het drinken van suikerrietsap kan, net zo als cranberrysap met een beetje limoensap er in, helpen.

- Misselijkheid bij kinderen: 1 kop kokoswater plus 1 theelepel vers citroensap en geef elk kwartier een slokje aan het kind om de maag te kalmeren.

- Tegen wormen: Slik 2x daags een 1/2 theelepel Vidanga met een beetje warm water. Houd je dikke darm schoon doro een paar weken lang elke avond 1/2 theelepel Triphala te nemen. Meng de triphala door een 1/2 kop warm water en laat het mengsel 10 minuten trekken, waarna je het zeeft en het triphalawater opdrinkt. 

- Complexpreparaat "Saminayur" tegen de misselijkheid of twee enkelvoudige preparaten "Sunthi" plus "Ajowan".

- Complexpreparaat "Saptamlo".

- Overgeven tijdens zwangerschap: "Amlacid"

- Nasya met 5 druppels Brahmighee in elk neusgat.

- Om de lever te ontgiften: Zie leverdetox

 

Mentaal:

Misselijkheid kan ook een mentale oorzaak hebben.

Het verwerpen van een ervaring of van nieuwe inzichten. Een kritisch afwijzen, soms een trotse weerstand, maar met innerlijke angsten. 

Een weerstand tegen datgene wat in de buitenwereld een weerspiegeling is van dat deel in jezelf, dat jij niet wenst te zien: een kritische allergie voor een nochtants echt deel van jezelf.

Jij wordt misselijk van een onechte rol die je speelt: jij doet je, zij het onbewust, fier en sterk voor.... maar je steekt je kop in het zand! Wat ligt er onder dit scherm verborgen? Waartegen in de buitenwereld zet jij je af of welk aspect in jezelf duw je weg?

Je bent jezelf niet helemaal, uit angst? Jij duwt je af tegen het nieuwe, dat jij moeilijk kan integreren in jezelf, omdat jij innerlijk dit aspect in jezelf niet aanvaardt. Bijvoorbeeld weerstand tegen de foetus in je buik, omdat jij je afzet tegen het kind in jezelf, omdat jij misselijk wordt van jouw aanhankelijkheid of van je onmacht. 

Jij klampt je vast aan datgene wat in het verleden ligt, misschien aan de normen of gewoonten van je vader en jij wiegert te evolueren? 

Jij weigert werkelijk vanuit je eigen diepste Kern te bestaan! Een weerstand tegen een nieuwe richting die je dichter bij jezelf zou brengen. Ben je zo bang? Emotionele overbelasting: jij hebt geen greep meer op jezelf, je bent nu overgeleverd aan je gevoelens. Onvoldoende zelfvertrouwen, waardoor emotioneel beïnvloedbaar door anderen. 

Oplossing: Aanvaard het leven zoals het zich nu aanbiedt en sta stevig met je beide voeten op de aarde. Wordt jezelf, bouw je leven op vanuit jouw diepste levende kern, wat je werkelijk bent en niet zoals jij jezelf wilt voordoen. 

(Bron: "De sleutel tot zelfbevreiding")

 

Ademnood - Dyspneu

algemeen:

Benauwdheid of dyspneu is het gevoel bij de patiënt dat hij of zij niet genoeg lucht krijgt. Dit is een veel voorkomende klacht die meestal wijst op aandoeningen van het respiratiestelsel of van het circulatiestelsel.
Dyspneu kan veroorzaakt worden door:
- problemen zoals obstructie of beschadiging van de/het:
* strottenhoofd of stembanden
* longen
* luchtwegen
* thoraxwand
* diafragma
* longcirculatie
* centrale zenuwstelsel

Lees meer

Abces - ettergezwel

Algemeen:

- Een abces is een hoeveelheid pus (etter) in een niet eerder bestaande holte. Etter in een wel van tevoren bestaande holte (galblaas, pleuraholte) heet empyeem.
- Abcessen zijn vrijwel altijd het gevolg van een bacteriële infectie. De bacteriën scheiden toxinen af en veroorzaken het afsterven van cellen ter plaatse en een ontstekingsreactie, die afweercellen aantrekt, die ten dele ook weer uit elkaar barsten. Hierdoor ontstaat een holte in het weefsel, gevuld met etter. Etter bestaat uit vervloeide dode weefselcellen, levende en dode bacteriën en dode witte bloedcellen, vooral macrofagen.
- Abcessen kunnen overal op en in het lichaam voorkomen. Sommige plaatsen worden echter relatief veel vaker getroffen. Hieronder staat een aantal veel voorkomende typen abces, sommige worden in dit artikel behandeld, sommige hebben een eigen artikel.

Lees meer

Aangezichtsverlamming - Facialis paralyse

Regulier: 

Aangezichtsverlamming is een plotselinge zwakte of verlamming van de spieren aan één zijde van het gezicht door het niet goed functioneren van hersenzenuw VII (nervus facialis, aangezichtszenuw), die de aangezichtsspieren innerveert.

Aangezichtsverlamming treft ongeveer 23 op de 100.000 mensen op enig moment in hun leven. Hoewel de oorzaak van aangezichtsverlamming onbekend is, kan zwelling van de nervus facialis als reactie op een immuunstoornis of een virusinfectie hierbij een rol spelen. Door de zwelling wordt de zenuw samengedrukt en de bloedtoevoer verminderd. Onderzoek duidt erop dat herpes simplex, een virusinfectie, meestal de oorzaak is. Regionaal, in bosrijke gebieden, is ook de ziekte van Lyme is een veelvoorkomende oorzaak van aangezichtsverlamming. Bij negroïde mensen is sarcoïdose een veelvoorkomende oorzaak.

Lees meer

Aangezichtspijn

Algemeen:

Aangezichtspijn of prosopalgie is pijn in het gelaat en kan een teken van ziekte zijn. Bij aangezichtspijn zijn er enkele seconden durende, zeer heftige steken in het gezicht. Deze pijnen houden enkele minuten aan en kunnen meerdere malen per dag voorkomen. Soms kan aanraken van het gelaat of kauwen de pijn uitlokken. Er zijn twee vormen, namelijk de idiopathische vorm - die het meest voorkomt - en de symptomatische vorm. Bij de symptomatische vorm is er sprake van een onderliggende afwijking zoals een tumor die op een gezichtszenuw drukt. Een vorm van idiopatische aangezichtspijn is trigeminusneuralgie.

 

verdere Inhoud volgt zo spoedig mogelijk.

ons excuus

 

ADHD / ADD

Attention Deficit Hyperactivity Disorder – Aandachtstekort-hyperactiviteitsstoornis
Attention Deficit Disorder – Aandachtstekort-stoornis
Oppositional Difiant Disorder – Oppositioneel-opstandige gedragsstoornis
Conduct disorder – Gedragsstoornis

Er zijn tegenwoordig miljoenen kinderen en volwassenen die deze problemen hebben en het labeltje "ADD, ODD, CD of ADHD" krijgen.

Lees meer

Slaapstoornissen

Algemene opmerking :

Deze remedies volstaan alléén bij lichte(re) voorbijgaande vormen van slaapstoornissen. Ernstige vormen dienen behandeld te worden door uw (huis)arts, eventueel in combinatie met uw Ayurvedische behandelaar. Slaapstoornissen zijn een teken van overbelasting van het zenuwstelsel, die gepaard gaan met overgevoeligheid, gedachtenstormen en gebrek aan "aarding". Ze omvatten: slecht inslapen, frequent wakker worden en moeilijk herinslapen, ondiep slapen, nachtmerries, wakker worden in angst of met een bedrukt gevoel.

Oorzaken van slaapstoornissen (slapeloosheid):

Lees meer