Udgarshan - peeling

udgarshanmassageUdgarshan is een "peeling", het wegnemen van afvalstoffen en dode huid, die de voeding van de weefsels bevordert. Een stevige droge wrijfbeurt van de huid is een "uitwendige garshan". Om de huid niet te irriteren, wordt garshan uitgevoerd met ruw-zijden handschoenen, soms uit wol en zelden uit badstof. Ook worden soms pellende en medicinale poeders gebruikt (bijv. kikkererwtenmeel, korianderpoeder,...). Door de bovenwaartse bewegingen wordt tevens het lymfesysteem geactiveerd. De lymfenknopen worden gestimuleerd om de losgemaakte afvalstoffen uit het lichaam te verdrijven. De Udgarshan wordt meestal afgerond met een douche om de huid te laten ademen of een oliemassage om de huid weer te voeden. Vaak afhankelijk van uw constitutie en het beoogde resultaat.

Werking: De wrijving creëert hitte en die verhoogd de circulatie in alle kanalen (srotas), zodat schadelijke (afval)stoffen geëlimineerd worden. Cellen worden beter gevoed en de communicatie tussen de cellen verbetert. Garshan creëert statische elektriciteit, wat het bloed ioniseert en alcalischer maakt. De nadis en chakra's worden gestimuleerd (energiekanalen en energiecentra).

udgarshanhandschoenDe Udgarshan is een aanrader voor de Kapha-type, uitgevoerd met ruw-zijden of wollen handschoenen of met poeders. Een Pita-type kan het af en toe ook goed doen, maar niet bij een ophoping van pita-afvalstoffen.
Bij een Vata-typ wordt de Udgarshan bijna meditatief gegeven en altijd in combinatie met een oliemassage, omdat de huid al erg droog is.

Wanneer doen?
Bij overgewicht, vermoedheid en zwaarte, stijfheid, slechte circulatie, gebrek aan inspanning, neuropathie.

Kijk bij Voorwaarden naar de spelregels.
Voor kleren aan/uit klik hier.