inloggen     

Kapha-reducerende leefstijl

kapha-pita-vata-types

Voeding

Iemand met een overmaat aan kapha moet met kracht, vastberadenheid en discipline aan de
gang gaan. Zo zeer kapha een teken is voor stabiliteit en gezondheid, is een overmaat aan kapha een teken voor dodelijk gedrag.
Voor iemand met een overmaat aan kapha worden de smaken Scherp, Bitter en Wrang aangeraden. De maaltijden moeten verwarmend, licht en droog zijn, bereid met verwarmende specerijen. Af en toe vasten of een maaltijd overslaan is erg goed om een overmaat aan Kapha te reduceren. Vermeid eten vroeg in de ochtend en laat op de avond. Koud of ijskoud water moet je niet nemen, koude limonades natuurlijk al helemaal niet. Wanneer je bij de maaltijd iets wilt drinken, neem dan een beetje warm water of verwarmende thee. Beter is het om tijdens het eten niet te drinken.

Wanneer je meer informatie wilt hebben over welke voedingsmiddelen Bitter, Wrang en Pittig zijn en meer informatie over uw constitutie, neem dan contact met ons op voor een constitutieconsult met voedingsadvies.

Voor de spijsvertering worden volgende kruiden aangeraden:
- cayennepeper
- zwarte peper en trikatu
- zwart mosterdzaad
- kruidnagel
- kaneel
- knoflook
- kurkuma

Voor de verwijdering van Ama (gifstoffen) wordt aangeraden:
- aloë vera
- gember
- basilicum
- cayennepeper

Voor het verkrijgen van energie:
- knoflook
- lange peper
- kaneel
- saffraan
- gember
- aloë vera gel

Voor de mind:
- gotu kola
- guggul
- mirre
- kalmoes
- berberis

Aan het einde van dit artikel vindt je een uitgebreide lijst met voedingsmiddelen die worden aangeraden en welke juist worden afgeraden. Vraag ook verder na bij een Ayurvedische Arts of Practitioner. Bij lichaamlijke klachten kan het noodzakelijk zijn hier van af te wijken of ook voedingsmiddelen voor andere Dosha's juist aan deze lijst toe te voegen.

Massages en gewoontes

Het wordt aangeraden om regelmatig drogende en stevige massages te laten geven. Het is heel goed om lichte oliën te gebruiken zoals mosterdolie of lijnzaadolie. Maar ook alcohol op de huid wrijven of kruidenoliën die in alcohol zijn gemaakt, zoals wintergroen, kampfer, eucalyptus, kaneel, mosterd of cayenne.
De massage moet verkoelend, mild en voedend zijn. Hij mag rustgevend zijn en geen pijn of ongemak veroorzaken.

Voor wierrook en essentiële oliën worden o.a. de geuren musk, kruidnagel, kaneel, ceder en mirre.

Ga op tijd naar bed. Liefst voor 22u want de honger op zoets en zoutjes komt vanaf dat moment erg opzetten. Meer dan 6 uur slaap heb je voorlopig niet nodig.
Sta vroeg op, ruim voor zonsopgang, zodat je in alle rust naar de wc kunt gaan. Zorg dat je naar de wc bent geweest, voordat je iets gaat eten. 's Avonds voor het slapen gaan triphala nemen en 's morgens wat lauwwarm water helpt hierbij, wanneer je er problemen mee zou hebben. Het is echt heel erg van belang, dat je voldoende stoelgang hebt gehad voordat je opnieuw iets gaat eten in de ochtend.
Zoek de zon op. Liefst lekker met een droge bries. Ga buiten wandelen, rennen, fietsen. Doe aan lichaamsbeweging alsof je leven er vanaf hangt. Maar houdt daarbij jouw hartslag onder de voor jou juiste grens. (200 slagen per minuut -/- jouw leeftijd). Sauna is goed voor je, een stoombad veel minder. Blijf weg bij koude en vochtige plekken. Overdag niet gaan slapen. Wanneer je erg moe bent, ga zittend rusten, niet liggend. Zorg dat je altijd bezig bent, lichamelijk of mentaal. Nieuwe projecten, reisplanningen en andere mentale opdrachten zijn goed om de hersenen weer te stimuleren.

 

Onderstaande voedingsmiddelen worden voor een reductie van een overmaat aan Kapha aangeraden:

koffie
azijn
chocolade zwart
pickles
papaya
pompelmoes (zuur)
tamarinde
umeboshi
artisjok
maïs (vers)
chili pepers vers
prei
rode biet
sjalot
tomaat
wortel
ui
radijs
karnemelk
pompoenpit
hazelnoot
lijnzaad
pijnappelpitten
pistaches
lijnzaadolie
mosterdolie
saffloer (distel)
sesamolie
linzen
stevia
jaggery (ruwe suiker)

Onderstaande voedingsmiddelen worden bij een overmaat aan Kapha afgeraden:
aardbei
abrikoos
ananas
meloen
banaan (rijp)
Bosbessen
Bramen
Dadelpruim
Dadels
Druif
watermeloen
Framboos
Mandarijn
Nectarine
Peer
perzik (geschild)
Pruim
Sinaasappel
vijg (vers)
Kokos
lotus zaad
Fructose
suiker ruw
haver
tarwe
aardappel
aardpeer
champignon divers
courgette
aubergine
komkommer sap
komkommer
okra
pompoen
kaas (algemeen)
boter
melk koe (rauw)
panir verse kaas / hüttenkäse
room
roomijs
yoghurt
kokosolie
urad dall
ahornsiroop