inloggen     

Ayurveda en Gezondheid

Een Ayurvedisch gezegde is; "Met een verkeerd dieet zijn medicijnen nutteloos, met een goed dieet zijn medicijnen overbodig". Met "dieet" wordt niet alleen bedoeld wat zij eten, maar ook wat wij zien, horen, ruiken en denken en hoe wij verder ons leven, onze "lifestyle" onderhouden. En zo al een ongezonde lifestyle de noodzaak voor medicijnen waarschijnlijk verhogen, maar is dat dan niet "dweilen met de kraan open"? Op deze site willen wij u zoveel mogelijk informatie geven, over de thema's waar u vragen over heeft. U vindt hier niet alleen heel veel informatie over heel veel aandoeningen (de reguliere kijk, de ayurvedische kijk en de psychosomatische kijk), maar ook over de mogelijke simpele oplossingen (voedingsadviezen) en dieper werkende oplossingen (remedies, massages, yoga-oefeningen, pranayama-oefeningen, etc) en heel veel achtergrondinformatie over Ayurveda (basiskennis over de elementen, de weefselsoorten, de constitutie, het (spijs)verteringsvuur, etc) Wij hopen dat wij u met deze kennis, die voor iedereen bereikbaar moet zijn, kunnen helpen gezond te blijven, gezond te worden of de handreiking te kunnen geven om voorbij te komen voor een advies.

Geef hier uw zoekopdracht in:

Oorzaken van ziektes - onderdrukken van natuurlijke behoeftes

danwantariUit: Astanga Hrdayam - Hoofdstuk 4
Onze kennis over deze materie staat in dit hoofdstuk beschreven, dit naar aanleiding van wat Atreya en andere grote wijzen wisten. De behoefte om winden, stoelgang, urineren, boeren, niezen, dorst, honger, slaap, hoesten, versnelde ademhaling na lichamelijke inspanning, gapen, huilen, overgeven en zaadlozingen, moet je niet onderdrukken.

Lees meer

Blijf fit - dagelijkse routine - Dinacharya

Astanga Hridayam

astanga hrdayamÉén van de belangrijke werken in de Ayurveda is de Asthanga Hridayam. Een boek waarin alles wordt uitgelegd over zaken die met gezondheid te maken hebben. Of het nu over voedsel gaat, constituties, gezondheidszorg of operaties: het staat er allemaal in volgorde van belangrijkheid in. Wat het belangrijkste is voor een goede gezondheid vind je het eerste.
Hoofdstuk 1 beschrijft alles over het streven naar een lang leven.
Hoofdstuk 2 beschrijft alles over je dagelijkse routine. Deze is niet alleen de beste remedie om lang gezond te blijven, maar ook de beste tip om weer gezond te worden, als er iets mis gaat in je lichaam.

Lees meer

Vata-reducerende leefstijl

sidonia vata

Voeding:

Voor iemand met een overmaat aan vata worden de smaken zoet, zuur en zout aangeraden. De maaltijden dienen voedend en opbouwend te zijn. Het eten dient warm, zwaar en vochtig te zijn en er mag regelmatig gegeten worden: zolang het maar gezonde voeding is. Als je meer informatie wilt hebben over welke voedingsmiddelen zoet, zuur, zout of ook bitter, wrang of pittig zijn, of meer informatie wilt hebben over uw constitutie, neem dan contact met ons op voor een constitutieconsult met voedingsadvies. Koud water en ijs worden afgeraden, net zo als stimulerende dranken (zoals koffie, zwarte thee en veel alcohol). Af en toe een glaasje wijn bij het eten draagt bij tot een betere balans.

Lees meer

Pitta-reducerende leefstijl

lambiek pitta

Voeding

Voor iemand met een overmaat aan pita worden de smaken zoet, bitter en wrang aangeraden, samen met rauwe groenten/fruit/en sappen. De maaltijden dienen verkoelend en opbouwend te zijn, ook een beetje droog met betrekking tot de spaak. Zonder excessieve specerijen. Je kunt bij de maaltijd koud water of thee drinken, koffie en alcohol kunnen beter vermeden.

Lees meer

Kapha-reducerende leefstijl

kapha-pita-vata-types

Voeding

Iemand met een overmaat aan kapha moet met kracht, vastberadenheid en discipline aan de
gang gaan. Zo zeer kapha een teken is voor stabiliteit en gezondheid, is een overmaat aan kapha een teken voor dodelijk gedrag.
Voor iemand met een overmaat aan kapha worden de smaken Scherp, Bitter en Wrang aangeraden. De maaltijden moeten verwarmend, licht en droog zijn, bereid met verwarmende specerijen. Af en toe vasten of een maaltijd overslaan is erg goed om een overmaat aan Kapha te reduceren. Vermeid eten vroeg in de ochtend en laat op de avond. Koud of ijskoud water moet je niet nemen, koude limonades natuurlijk al helemaal niet. Wanneer je bij de maaltijd iets wilt drinken, neem dan een beetje warm water of verwarmende thee. Beter is het om tijdens het eten niet te drinken.

Lees meer