Ayurveda en Gezondheid

Een Ayurvedisch gezegde is; "Met een verkeerd dieet zijn medicijnen nutteloos, met een goed dieet zijn medicijnen overbodig". Met "dieet" wordt niet alleen bedoeld wat zij eten, maar ook wat wij zien, horen, ruiken en denken en hoe wij verder ons leven, onze "lifestyle" onderhouden. En zo al een ongezonde lifestyle de noodzaak voor medicijnen waarschijnlijk verhogen, maar is dat dan niet "dweilen met de kraan open"? Op deze site willen wij u zoveel mogelijk informatie geven, over de thema's waar u vragen over heeft. U vindt hier niet alleen heel veel informatie over heel veel aandoeningen (de reguliere kijk, de ayurvedische kijk en de psychosomatische kijk), maar ook over de mogelijke simpele oplossingen (voedingsadviezen) en dieper werkende oplossingen (remedies, massages, yoga-oefeningen, pranayama-oefeningen, etc) en heel veel achtergrondinformatie over Ayurveda (basiskennis over de elementen, de weefselsoorten, de constitutie, het (spijs)verteringsvuur, etc) Wij hopen dat wij u met deze kennis, die voor iedereen bereikbaar moet zijn, kunnen helpen gezond te blijven, gezond te worden of de handreiking te kunnen geven om voorbij te komen voor een advies.

Geef hier uw zoekopdracht in:

Contra-indicaties voor massagebehandelingen

Er kunnen contra-indicaties zijn die een massage (tijdelijk) niet mogelijk maken of waarbij er bepaalde gebieden niet gemasseerd mogen worden. Wanneer dit bij u bekend is, geeft u dit dan door aan uw therapeut, liefst al bij het maken van de afspraak. Hier vindt u een lijst met aandoeningen en situaties die beperkingen met zich mee kunnen brengen tijdens de massage.

Lees meer

algemene info over de massages

Voor algemene informatie over onze massages, intake, afloop en kosten, klik HIER.
Voor kleren aan of uit klik hier.

Er kunnen contra-indicaties zijn die een massage (tijdelijk) niet mogelijk maken of waarbij er bepaalde gebieden niet gemasseerd mogen worden. Wanneer dit bij u bekend is, geeft u dit dan dor aan uw therapeut, liefst al bij het maken van de afspraak. Hier vindt u een lijst met aandoeningen en situaties die beperkingen met zich mee kunnen brengen tijdens de massage.

De volgende massages zijn mogelijk:

Sattvische (meditatieve) massage:

"Sattva" is lichtende energie, verbonden aan meditatie en contemplatie, die een gevoel van vrede brengt, van rust en helderheid, tevredenheid en begrip, inzicht.
Ga voor meer info naar "Sattvische massage"

Abhyanga - zuiverende massage:

Abhy betekent "wrijven" en Anga betekend "ledematen" De Abhyanga is een massage die ertoe dient om afvalstoffen in het lichaam los te maken van het lymfesysteem waar ze in het weefsel vastzitten, en uit het lichaam te verwijderen. Dit door de Agni (transformatie) in het weefsel te verhogen en de srotas (kanaaltjes) vrij te maken, zodat de afvalstoffen via de afvoerkanalen (urine, stoelgang en transpiratie) het lichaam zullen verlaten.
Ga voor meer info naar "Abhyanga".

Marmas Massage - drukpuntenmassage:

Marmas zijn energetische zones die verbonden zijn met organen, emoties en het mentale, met chakra's en vitale levenskracht (prana).
Een Marmas Massage is altijd in combinatie met een Abhyanga en een warme douche of een zweetsessie.
Ga voor meer info naar "Marmas Massage".

Vishesh - diepte massage:

Vishesh is een vorm van abhyanga, die inwerkt op de diepere weersels. Vishes wordt uitgevoerd zoals een Abhyanga, maar met sterke druk en langzame bewegingen. Elk gemasseerd lichaamsdeel wordt nadien getamponeerd met een vochtig-hete doek.
Ga voor meer info naar "Vishesh Massage"

Udgarshan - peeling/lympfenmassage:

Ud betekent "bovenwaarts" en Garshan betekent "wrijven". Bij de Udgarshan wordt met ruwe zijden handschoenen dode huid verwijderd en het lympfensysteem gestimuleerd de afvalstoffen te verwijderen. De lympfenknopen worden geactiveerd en de srotas (kanaaltjes) vrij gemaakt.
Ga voor meer info naar "Udgarshan Massage"

Shirodhara - "massage voor de emoties"

Shiro betekent "hoofd" en dhara betekent "gieten".
Bij Shirodhara laat men een straaltje warme olie op het voorhoofd van de cliënt stromen gedurende 15 à 40 minuten. Opdat de Shirodhara een goede uitwerking zou hebben, wordt zij vooraf gegaan door een neusholtereiniging (Nasya) en een specifieke anti-stress massage. Het betreft een volledige lichaamsmassage, bij voorkeur uitgevoerd door twee masseurs. Het wordt aangeraden om de Shirodhara gedurende meerdere opeenvolgende dagen te herhalen.
Ga voor meer info naar "Shirodhara".

Ayurvedische Hoofdmassage:

De ayurvedische hoofdmassage werkt voornameljjk op de vitale levenskracht (pranamahy kosha), het zenuwstelsel en op het mentale/emotionele vlak (manomahy kosha).
De ayurvedische hoofdmassage heeft het volgende specifieke verloop:
- massage (abhyanga) van de ruggegraat en de nek
- massage & tapotage van schouders, borst- & halsspieren
- massage van gelaat & oren
- tapotage & massage van schedel & hoofdhuid. Eerst droog, dan met olie. Druk op de schedelbeenderen
- behandeling van de haren en eindrekking van de ruggegraat.
Ga voor meer info naar "Ayurvedische Hoofdmassage"

Voor voorwaarden klik hier.
Kleding aan of uiit? klik hier.

Oorzaken van ziektes - onderdrukken van natuurlijke behoeftes

danwantariUit: Astanga Hrdayam - Hoofdstuk 4
Onze kennis over deze materie staat in dit hoofdstuk beschreven, dit naar aanleiding van wat Atreya en andere grote wijzen wisten. De behoefte om winden, stoelgang, urineren, boeren, niezen, dorst, honger, slaap, hoesten, versnelde ademhaling na lichamelijke inspanning, gapen, huilen, overgeven en zaadlozingen, moet je niet onderdrukken.

Lees meer

Voedingsconsult / Intakeconsult

polsdiagnose

Bij een voedingsconsult/intakeconsult wordt er specifiek gekeken naar de door u aangegeven klachten. Centraal staat daarbij de vraag: Waar komen ze vandaan? Er wordt door ons (heel veel) doorgevraagd naar bv leef- en eetgewoontes, werk en werkdruk, sociale positie en nog veel meer dingen waarvan de Ayurveda aangeeft dat deze de oorzaak van de klachten kunnen zijn.

Tijdens dit consult krijgt u gelijk al de nodige tips over wat u beter wel en niet kunt eten en beter niet kunt doen of laten. Naderhand krijgt u van ons (per mail) een lijst met voedingsadviezen, kruidenpreparaten en leefregels. Daarbij ontvangt u ook de adressen waar u deze preparaten kunt kopen. U kunt deze ook via ons bestellen en in sommige gevallen hebben wij bepaalde preparaten ook op voorraad zodat u deze –indien gewenst- ook direct bij ons kunt afnemen. Ook bij dit consult kunnen wij u laten zien wie u bent, gebaseerd op de vedische numerologie en astrologie.

Dit consult kost € 75,00 p.p. Duur: ca. 3 uur. Kijk bij Voorwaarden naar de spelregels.

De kosten van onze intakeconsult worden deels in mindering gebracht bij eventuele vervolgmassages die door Ayurveda Gelderland aan u gegeven worden. Per massage zullen wij € 10,00 in mindering brengen voor de eerste 3 massages. Dus u ontvangt dus € 30,00 euro korting.

Constitutieconsult

polsbilan klein

Bij een constitutieconsult wordt gekeken naar wat uw Prakriti (originele) constitutie en huidige constitutie is. Er wordt gekeken naar wie u bent en waarom u bent wie u bent. Met deze informatie bent u in staat om te anticiperen op de omstandigheden waarin u zich bevindt. U kunt er zelf voor zorgen dat u die voedingsmiddelen die u beter niet kunt eten vaker achterwege laat. De voedingsmiddelen die u beter wél kunt eten kunt u vaker op het menu zetten.

Dat het wellicht beter is om bepaalde werkzaamheden niet meer of op een ander tijdstip te doen. Welke eigenschappen zijn goed voor uw beroeps- en/of sociale leven en welke kunnen u belemmeren in uw ontwikkeling. Na afloop van dit consult krijgt u een (pdf) document per e-mail toegestuurd. Hierin staat heel veel informatie over u: bekeken vanuit de constitutiebepaling, de vedische numerologie en de vedische astrologie. Bij dit consult wordt dus geen specieke lijst met voedingsmiddelen en leefgewoontes toegevoegd, speciaal afgestemd op uw (gezondheids)klachten.

Dit consult kost € 50,00 p.p., Duur: ca. 2 - 3 uur. Kijk bij Voorwaarden naar de spelregels..

Blijf fit - dagelijkse routine - Dinacharya

Astanga Hridayam

astanga hrdayamÉén van de belangrijke werken in de Ayurveda is de Asthanga Hridayam. Een boek waarin alles wordt uitgelegd over zaken die met gezondheid te maken hebben. Of het nu over voedsel gaat, constituties, gezondheidszorg of operaties: het staat er allemaal in volgorde van belangrijkheid in. Wat het belangrijkste is voor een goede gezondheid vind je het eerste.
Hoofdstuk 1 beschrijft alles over het streven naar een lang leven.
Hoofdstuk 2 beschrijft alles over je dagelijkse routine. Deze is niet alleen de beste remedie om lang gezond te blijven, maar ook de beste tip om weer gezond te worden, als er iets mis gaat in je lichaam.

Lees meer

Prijzen Ayurvedische massages

ayurvedische helende massages
Mediamieke massage

De kosten bedragen tussen de € 35 en € 110, dit naar gelang de tijdsduur en het aantal masseurs.
Helende massages zijn incl. kruidenthee bij aankomst en voor vertrek, afgestemd op uw constitutie en het weer. Hieronder per massage onze prijs

Mediamieke massage is inclusief een korte kaartlegging en bedraagd € 75,00

Voor wellnessmassages klik hier.

Lees meer

Vata-reducerende leefstijl

sidonia vata

Voeding:

Voor iemand met een overmaat aan vata worden de smaken zoet, zuur en zout aangeraden. De maaltijden dienen voedend en opbouwend te zijn. Het eten dient warm, zwaar en vochtig te zijn en er mag regelmatig gegeten worden: zolang het maar gezonde voeding is. Als je meer informatie wilt hebben over welke voedingsmiddelen zoet, zuur, zout of ook bitter, wrang of pittig zijn, of meer informatie wilt hebben over uw constitutie, neem dan contact met ons op voor een constitutieconsult met voedingsadvies. Koud water en ijs worden afgeraden, net zo als stimulerende dranken (zoals koffie, zwarte thee en veel alcohol). Af en toe een glaasje wijn bij het eten draagt bij tot een betere balans.

Lees meer