inloggen     

Ghee

ghee makenVPK

 

VP-K(+),Ghee kalmeert Pitta en Vata en indien met mate gebruikt, goed voor Kapha.

VIRYA

verkoelend

VIPAKA

opbouwend

GUNA

Sattvisch

RASA

Zoet 

DHATU'S

Rasa, Rakta, Asthi, Madja, Shukra

THERAPEUTISCHE EFFECTEN

Laxantia, tonica, rasayana, demulcentia, nervina

Indicaties

Geen specifieke indicaties. Gebruik Ghee dagelijks bij het bereiden van één van jouw gerechten. 

Contra-indicaties

Bij hoog cholesterolwaardes of mensen die aan obesitasn leiden, met mate gebruiken. 

Meer informatie

Ghee (alternatieve spelling: ghi), is een Indiase vorm van geklaarde boter. Ghee kan tot hogere temperaturen verhit worden dan boter en wordt in India onder andere gebruikt voor frituren en braden. Anders dan bij het maken van geklaarde boter, waarbij het vocht van het botervet wordt gescheiden door het smelten en weer laten afkoelen van de boter waarna het op het water drijvende botervet afgeschept kan worden, wordt voor het verkrijgen van ghee de boter langer verhit boven een verkleinde gasvlam, net zo lang tot al het water verdampt is en de boter nog niet gebruind. De melkproteïnen van de boter zijn gezonken naar de bodem van de pan.  eventueel kan het botervet nog door een doek worden gezeefd om de laatste verontreinigingen te verwijderen.

Door die langere verhitting krijgt ghee zijn typische nootachtige aroma. Net zoals er naast boter margarine
bestaat, is er ook plantaardige ghee op de markt, die absoluut niet de zelfde eigenschappen hebben als ghee. Wij raden af om deze vegetarische ghee's te gebruiken.

Ghee hoeft niet in de koelkast te worden bewaard. Belangrijk is dat er geen vocht bij de ghee komt, dus gebruik geen natte lepel om de ghee uit de pot te nemen. Hoe langer de ghee staat, hoe geneeskrachtiger de eigenschappen worden. Ghee verhoogd het spijsverteringsvuur, verbetert de opname van voedingsmiddelen en voed Ojas, de subtiele essentie van alle lichaamsweefsels, versterkt de hersenen en het zenuwstelsel en verbetert het geheugen. Ghee maakt het bindweefsel glad en het lichaam soepeler.

Ghee levert een groot deel van jouw dagelijkse hoeveelheid vitamine A en bevat ook redelijk veel itamine E en
K.

Zelf ghee maken? Kijk hier. https://www.youtube.com/watch?v=oPup7-7trmM

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages