inloggen     

Basilicum (heilige)

basilicumVPK

VK-P(+), Verminderd Vata en Kapha, bij overmatig gebruik zal Pitta worden verhoogd.

Virya

Verwarmend

Vipaka

Transformerend

Guna

Sattvisch

Rasa

Scherp

Dhatu's

Rasa, Rakta, Madja, Shukra

Stelsels

Ademhaling, zenuwstelsel, spijsvertering

Therapeutische effecten

Diaphoretica, Demulcentia, Carminativa, Nervina

Indicaties

Verkoudheid, koorts (algemeen), buikzwellingen

Contra-indicaties

Overmatig Pitta

Meer informatie

Na de lotus is Tulsi of heilige basilicum, misschien wel de heiligste plant van India. Zijn eigenschap is zuiver Sattva. Onze Basilicum, die wij kennen is deels vergelijkbaar met het origineel uit India.

Basilicum opent het hart en de geest en vult deze met energie van liefde en devotie (bhakti) zeggen de wijzen.
De plant is aan Lord Vishnu en Lord Krishna gewijd en versterkt het geloof, de compassie en de helderheid. De stengels van Tulsi draagt men als rozenkrans en ze bevorderen de energie van  verbondenheid. Basilicum verleent de bescherming van het goddelijke, doordat het de aura schoonmaakt en het immuunsysteem versterkt. Het bevat natuurlijke kwikzilver, dat als het zaad van Lord Shiva, de kiemkracht van zuiver bewustzijn geeft.

Een basilicumplant mag om haar zuiverende invloed in geen enkel huis ontbreken. Basilicum absorbeert positieve ionen, energetiseert negatieve ionen en laat ozon uit de zonnestralen vrijkomen.

De plant is een probaat zweetdrijvend en koortswerend middel bij de meeste verkoudheden, vormen van griep en longproblemen. Basilicum verwijdert overvloedige Kapha uit de longen en neuswegen, vermeerdert Prana en bevordert de scherpte der zintuigen. Het elimineert voorts te veel Vata uit de dikke darm, vergroot de absorptie,
versterkt het zenuwweefsel en verbetert  het geheugen. Voor het bevorderen van een heldere geest kan men basilicum innemen in de vorm van een drank (thee) met honing.

Het vers geperste bladersap vindt uitwendig toepassing bij schimmelinfecties van de huid.

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages