inloggen     

Vishnoe

lord vishnoeWie was Lord Vishnoe? 

Brahma, Vishnoe en Shiva zitten samen met hun partner op een lotus, ca. 1770 Vishnoe zit op Garoeda die op Badawang staat. Vishnoe (IAST viṣṇu, Devanagari विष्णु ), ook Narayana genoemd, is een God in de hindoeïstische mythologie. Voor de Vaishnavas (Vishnoevereerders) is Vishnoe de oppergod.

Vishnoe is binnen de Trimurti het onderhoudende, zorgzame of beschermende aspect van God in de schepping. Vishnoe is het aspect van God dat alle dingen in het universum doordringt en onderhoudt. Het scheppende of creatieve deel van God wordt verbeeld door Brahma en het transformerende of vernietigende aspect door Shiva.

Vishnoe wordt meestal afgebeeld al zittend op een grote adelaar, Garoeda, samen met zijn vrouw Lakshmi, de godin van overvloed, schoonheid en geluk. Vishnoe wordt dan afgebeeld met vier armen, waarmee hij een trompetschelp, een lotusbloem, een discus en een knuppel vasthoudt, die diverse mythologische eigenschappen van deze god verbeelden. Vishnoe wordt binnen het Vaishnavisme gezien als de oergodheid, waaruit de hele schepping en alle andere goden voortgekomen zijn. In die hoedanigheid wordt hij vaak afgebeeld tijdens het karnen van de oer-oceaan (de Melkzee), onderdeel van het scheppingsproces.

Volgens bepaalde hindoestromingen (met name binnen het Vaishnavisme) zou Vishnoe tien keer op aarde komen in de vorm van tien zogenaamde avatara's (speciale incarnaties van God), om de wereld en de mensheid in verschillende perioden van de geschiedenis van de ondergang te redden. De tien avatara's van Vishnoe zijn volgens deze stromingen:

Matsya, de visKoerma, de schildpadVaraha, het wilde zwijnNarasimha, de man-leeuwVamana, de dwergParasurama, de krijgerRama, de ideale zoon, man en koningKrishna, koeienhoeder, vertelt de wijze van het levenBoeddhaKalkin, de ruiter op het witte paard, die nog moet komen

De twee belangrijkste van deze avatara's in het tegenwoordige Vaishnavisme zijn Krishna en Rama. De belangrijkste literaire werken over Krishna zijn de Mahabharata en in het bijzonder het deel daarvan dat de Bhagavad gita wordt genoemd, en de Srimad bhagavatam. De belangrijkste werken over Rama zijn de Ramayana en de Maharamayana.

Bron: wikipedia.

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages