inloggen     

Energie van de kleuren (chromotherapie)

Alles is energie en dus kan ook alles een bijdrage leveren om met de specifieke eigenschappen van de betreffende energie weer terug in balans te komen. Zo geldt dit ook voor kleuren. Hoewel naar westerse maatstaf nog niet volledig bewezen, werkt Ayurveda hier al duizenden jaren mee. Zie bijvoorbeeld ook de specifieke kleuren die terug te vinden zijn bij de chakra's en yantra's. Maar ook de kleuren die gekozen worden bij de betreffende planeten en dus ook de betreffende dagen van de week. Kleuren hebben niet alleen hun invloed op het fysieke lichaam (Anna Mahy Kosha), maar ook op het mentaal/emotioneel lichaam (Mano Mahy Kosha). De essentiële energie van de kleuren behoort tot de astrale wereld.

De 5 elementen (Pancha Maha Bhutas) hebben ook een verbinding met de kleuren en omdat de elementen in verschillende combinaties smaken en emoties doen ontstaan, hebben de bijbehorende kleuren ook hun invloed op de smaak en de emoties (Rasas).

Dit geldt ook voor de dhatu's en dosha's, waar de kleuren ook hun verbinding mee krijgen, immers zijn de dhatu's en de dosha's opgebouwd uit de 5 elementen en hebben ook hier weer de bijbehorende kleuren hun invloed op de dhatu's en dosha's.

Kijk als voorbeeld eens naar het element vuur, welke duidelijk uitgedrukt wordt in de kleur rood. De pittige smaak van een rode peper en de boosheid die voor een rood hoofd zorgt, omdat het bloed tot in de slapen staat te bonken. Het bloedweefsel (Rakta dahtu) is rood. Boosheid is rood, Pitta heeft rood in zich vanuit zijn combinatie met het element Vuur.

Daarnaast hebben de primaire en secondaire kleuren ook een relatie met de planeten, die op hun beurt weer een relatie hebben met de dagen van de week. Zeven "basis"kleuren; rood, geel, blauw, groen, oranje, violet, wit, gaan samen met Mars (rood, dinsdag), Jupiter (geel, donderdag), Mercurius  (groen, woensdag), Saturnus (violet, zaterdag), Zon (oranje, zondag), Venus (witpastel, vrijdag) en de Maan (lichtblauw, maandag) In één van mijn boeken heb ik ook nog een verbinding gevonden met de muzieknoten, maar die heb ik nu niet even paraat. Zodra ik deze weer gevonden, heb, zal ik dit hieraan toevoegen.

De lichtbron

De meest zuivere lichtbron is de zon, de leverancier van ons licht, maar in ons gebied niet altijd de meest effectieve, omdat haar kracht en zuiverheid niet altijd aanwezig is. Wanneer de zon aanwezig is, wordt een zonnebad dan ook erg aangeraden. De lucht bevat alle kleuren van de regenboog en voedt ons met veel astraal energie. Dan zijn er nog de (half-)edelstenen de deels als gevolg van het kleurde zonlicht van de steen via de  uid naar ons overbrengt. De steen moet daarvoor wel op de huid worden gedragen. Verder is er nog kunstlicht wat deels door straling (TL-buizen, spaarlampen) eerder een vervuilende invloed heeft, dan helend. In plaats van kunstlicht kan er ook nog gebruik worden gemaakt van kaarslicht. Vooral de gheelampjes zijn een mooie bron van positieve (kleuren)energie.

Toepassingsmogelijkheden

Chromotherapie wordt op verschillende manieren toegepast. Passief en actief.
Passief is wanneer wij de kleuren "over ons heen laten komen". De kleuren in de natuur bijvoorbeeld.
Actief is wanneer wij de kleuren actief verwerken. Bijvoorbeeld in het schikken van een bloemstuk, waarneer er gebruik gemaakt wordt van de kleurencombinaties met het gewenste doel en de gewenste ontvanger. Maar ook de kleurkeuze van de muren van een kamer of een restaurant. Of wanneer wij bijvoorbeeld water of olie in flessen met een specifieke kleur bewaren en deze flessen in de zon zetten, zodat de vloeistof de trillingen van de betreffende kleur in zich op gaat nemen. Deze vloeistof heeft dan specifieke energieën, die gebruikt kunnen worden om het genezingsproces nog verder te beïnvloeden.

Intensiteit

Je hebt kleur en je hebt kleur. De reclames van diverse wasmiddelen hebben hier al uitgebreid bij stil gestaan. Het gaat hier over de zuivere kleur, gezien in een zuiver licht. Dat heeft de zuiverste werking.  Kleuren die somber en grijs zijn, zullen dan ook een verzwarende en verstoppende werking kunnen hebben. Sterke en "oogverblindende" kleuren zullen snel een irriterend effect teweeg kunnen brengen. Net zo als kleuren die "vloeken" of een te sterk contrast vormen. Dit is iets wat tijdens de workshop Vedische Numerologie aan de orde kan komen. Hierbij wordt in het Vedisch kwadrant de kleuren van jouw persoonsgetal en lotgetal geplaatst en gekeken hoe deze bij elkaar passen. Kleuren die een meer pasteltint hebben gekregen zullen juist in de regel een verzachtende, kalmerende en voedende werking hebben.

Linken naar:

Rood
Oranje (geel + rood)
Geel
Groen (geel + blauw)
Blauw
Paars/Violet/Indigo (blauw + rood)
Bruin (geel + rood + blauw)
Zilver/Wit (alle kleuren)
Zwart (zonder kleur)
Grijs (wit + zwart)

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages