inloggen     

Vitamine B1 Thiamine

Thiamine ook vitamine B1 (aneurine) is een wateroplosbare vitamine die met name betrokken is bij de energieproductie en de koolhydraatstofwisseling. Thiamine speelt ook een rol bij de geleiding van zenuwimpulsen. In geactiveerde (co-enzym) vorm speelt het een belangrijke rol bij de afbraak van glucose tot energie.

Voorkomen

Thiamine komt wijdverspreid voor in voedsel, maar meestal in kleine hoeveelheden. De meest geconcentreerde bron is gedroogde gist. Andere rijke bronnen zijn vlees (met name varken, maar ook lam en rund), gevogelte, hele granen, noten, peulvruchten en melk.

In de praktijk zijn met name hele granen (volkorenproducten) belangrijk voor de voorziening van deze vitamine. In granen is de thiamine vooral aanwezig in de zaadhuid die tijdens het productieproces van witmeel en het polijsten van bruine rijst tot witte rijst wordt verwijderd.

Thiamine is hittestabiel beneden een pH van 5,0. Bij een pH van 7,0 of daarboven is dat niet meer het geval en wordt het snel vernietigd tijdens het koken. Tijdens het kookproces wordt gemiddeld circa 25% van de aanwezige thiamine vernietigd, daarnaast lossen grote hoeveelheden van deze vitamine op in het kookvocht en gaan verloren wanneer dit vocht wordt weggegooid.

Tanninen in koffie en zwarte thee blijken thiamine af te breken. Thiamine wordt ook afgebroken door een nog onbekende factor in rauwe vis en schaaldieren. Ook in betelnoten komt een dergelijke factor voor.

Een tekort aan vitamine B1 kan veroorzaakt worden door:
  • Eenzijdig dieet (veel rauwe vis, dat vitamine B1 inactiveert, geslepen rijst)
  • Verhoogde behoefte (bijvoorbeeld bij zwangerschap)
  • Alcoholisme (alcohol werkt op diverse manieren negatief in op de vitamine B1-status)
  • Verminderde inname bij verhoogde behoefte (bijvoorbeeld bij alcoholisme)
  • Aangeboren stofwisselingsziekte (MSUD, syndroom van Leigh, stoornis in pyruvaatmetabolisme)

De hoogste concentraties thiamine worden aangetroffen in het hart, de nieren, de lever en de hersenen, gevolgd door de leukocyten en de rode bloedcellen. Maar de opslagcapaciteit van het lichaam is beperkt. Op een thiaminevrij dieet is de lichaamsvoorraad binnen 4 tot 10 dagen uitgeput. Kort daarop kunnen de klinische symptomen van deficiëntie zich aandienen.

Symptomen van een tekort aan Vitamine B1:

Depressie, verwarring, apathie, angst, concentratiestoornissen, verminderde reflexen, overgevoeligheid aan geluid, branderige handen en voeten, tachycardie, béribéri (polynevritis)

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages