inloggen     

Vitamine A Retinol - Provitamine A

Retinol of vitamine A1 is een vet-oplosbaar vitamine. Het kan in het lichaam worden gemaakt van bèta-caroteen, dat daarom wel pro-vitamine A wordt genoemd. Vitamine A is van belang voor de opbouw van haarvaten en daarmee voor de gezondheid van alle cellen. Het is bouwsteen van het lichtgevoelige pigment rodopsine dat voorkomt in de staafjes in het netvlies van de ogen. De hoeveelheid vitamine A en bètacaroteen wordt weergegeven in retinol-equivalenten (RE). 1 microgram retinol = 1 retinolequivalent = 12 microgram bètacaroteen = 3,33 IE retinol. IE of Internationale Eenheid is een oudere, maar nog veel gebruikte eenheid voor vitamine A.

Vitamine A komt alleen voor in dierlijke bronnen: rood vlees, lever, zuivelproducten, vis en eigeel. Aan sommige producten (bijvoorbeeld margarine) wordt kunstmatig vitamine A toegevoegd. Lever is de rijkste natuurlijke bron. De lever van pooldieren zoals de ijsbeer en de walrus is voor mensen giftig vanwege de hoge dosis vitamine A. Bij verhitting kan tot 40% van de aanwezige vitamine A verloren gaan.

Het lichaam kan vitamine A zeer goed opslaan, maar het vermogen om vitamine A uit te scheiden is beperkt. Vandaar dat vitamine A zich kan ophopen tot toxische niveaus wanneer de inname in sterke mate de behoefte overstijgt.

Provitamine A

In planten komt geen vitamine A voor, maar wel een stof die het lichaam zelf in vitamine A kan omzetten, namelijk bètacaroteen, ook wel provitamine A genoemd. Het komt onder andere voor in groenten en gele of oranje vruchten, waar het (deels) voor de kleur verantwoordelijk is. Het bètacaroteenmolecule bestaat, eenvoudig gezegd, uit twee retinolmoleculen die met de staart aan elkaar zitten. Wanneer dit molecule gesplitst wordt, ontstaan twee vitamine A (retinol) moleculen.

Provitamine A is te vinden in o.a.; Groene groenten, oranje groenten en fruit (bijv. wortel, pompoen, abrikoos

Lever is zeer rijk aan vitamine A, waardoor een toxiciteit van deze vitamine door het veel en vaak eten van lever (paté, leverworst, e.d.) aanwezig is. Vooral bij zwangere vrouwen is hier aandacht aan te besteden. Zij hebben ruim vitamine A nodig, maar een te veel moet voor worden opgepast, omdat dit schadelijke effecten voor het ongeboren kind kan hebben.

Ook kan de toxiciteit van vitamine A verhoogd worden door alcoholisme, het eten van weinig eiwitten, virale hepatitis, leverbelasting door milieutoxines of medicijnen of lever- of nieraandoeningen.

Symptomen van een Vitamine A tekort:

Vaak verkouden, bronchitis, acne, droge huid, tandproblemen, doffe nagels, doffe haren, nierstenen, nachtblindheid, brandende ogen en ooginfecties, vermoeidheid, slapeloosheid, verlaagde weerstand, verminderde vruchtbaarheid, PMS.

Symptomen van teveel Vitamine A:

Pijnen, gebrek aan eetlust, gele huid, gewichtsverlies, vergrootte lever, botontkalking

(btron: wikipedia en yoga-ayurveda health)

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages