Vipaka

Vipaka is de eigenschap die voedsel aanneemt nadat het door het spijsverteringsstelsel is gegaan. Wanneer voedsel wordt geconsumeerd, bevorderen enzymen tijdens de doorgang door het spijsverteringskanaal de transformatie ervan. Ieder onderdeel van de spijsvertering staat onder invloed van een specifieke dosha en rasa:
• Het eerste stadium van de spijsvertering (mond-maag) wordt beheerst door kapha,waarbij de zoete smaak overheerst.
• Het tweede stadium (maag-dunne darm) wordt door pitta beheerst; de zure smaak domineert.
• Het derde stadium (dikke darm) wordt door vata beheerst; hierbij domineert de scherpe smaak.

Uiteindelijk zullen de zoete en de zoute smaken of essenties van het voedsel (rasa) getransformeerd worden tot een zoete vipaka; de zure rasa behoudt haar eigen waarde en geeft een zure vipaka; bitter, wrang en scherp zullen resulteren in een scherpe vipaka.

Dit alles betekent dat als het voedsel het gehele spijsverteringsstelsel heeft doorlopen,er van de zes rasa's maar drie overblijven:

  • zoet, (opbouwend)
  • zuur (afbrekend) en
  • scherp (transformerend).

Vipaka is dus het eindproduct van de vertering, gezien vanuit het oogpunt van rasa. Het unieke van dit concept is dat het aangeeft wat het lichaam met de voedingsstoffen doet. De vipaka van een kruid helpt bij het bepalen van het lange termijneffect en is een belangrijk gegeven bij de bereiding van preparaten.

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages