inloggen     

Tarka

Tarka of in het Hindi ook Chaunk genoemd is een vorm van "op smaak brengen", wat in Azië vaak wordt toegepast. Niet alleen dient dit de smaak, maar is het ook belangrijk voor bepaalde voedingsstoffen. Vet oplosbare vitamines kunnen bv door de Tarka verwerkt worden. Ook heeft de vetstof een versnelde en dragende functie. Dit voor bepaalde therapeutische eigenschappen van de voedingsmiddelen naar weefsels die na de Rasa Dhatu komen.

Een Tarka kan aan het begin van het kookproces worden gemaakt, zoals bij een curry of een smoorgroentegerecht, of rijstgerecht (resp. kookformule 3 en kookformule 1 basis kookworkshop), maar ook aan het eind van het gerecht. Bv bij een raita of een soep (kookformule 2 basis kookworkshop)

Het principe is altijd gelijk; Je begint met een vetstof, zoals ghee, kokosvet, of een olie. Bv zonnebloemolie, olijfolie, maisolie. Het hoort een vetstof te zijn die niet verbrand bij temperaturen tot 200 graden. Je neemt hiervoor een pan met dikke bodem. Als de Tarka in het begin van het kookproces gemaakt wordt zal dit in de regel een hoge pan met dikke bodem zijn. Dit omdat er nog veel ingrediënten aan toegevoegd moet worden. Bij een Tarka die aan het eind van een recept wordt toegevoegd, neem je hiervoor een kleine stevige koekenpan.

Je verhit de vetstof en roostert er vervolgens de specerijen en kruiden in, vermeng deze goed met de olie zodat alle aroma's en eigenschappen mooi in het vet worden opgenomen. Laat het vet niet verbranden! Dan voeg je de Tarka toe aan de raita of soep. Voeg de inhoud van de koekenpan in één keer toe, houd de pan omgedraaid boven het gerecht, kijk uit dat er geen spetters op je handen komen! De omgekeerde pan zorgt ervoor dat de aroma's in het gerecht blijven, dit in plaats van door de hele keuken heen.

Voor een curry- of smoorgerecht voeg je vanzelfsprekend de overige ingrediënten bij de Tarka en is het niet zo'n groot risico dat er vet opspetterd.

ingrediënten:

- vetstof
- gember
- knoflook
- rietsuiker
- komijn
- zwart mosterdzaad
- asafoetida
- venkel
- verse of gedroogde groene of rode chili's
- fenegriekzaad
- kruidnagel
- urad dal
- curryblad
- laurierblad
- ui.

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages