Rasa

Naar ayurvedisch inzicht geeft de smaak (rasa) van een kruid ons toegang tot de essentie ervan. Hierdoor kunnen wij vaststellen wat de waarde is die het kruid voor ons lichaam heeft. De smaken zijn gecorreleerd aan de vijf elementen aarde, water, vuur, lucht en ether en dus ook met de daarbij behorende eigenschappen van deze elementen.
Zoet = Aarde + Water
Zuur = Aarde + Vuur
Zout = Water + Vuur
Scherp = Vuur + Lucht
Bitter = Lucht + Ruimte
Wrang = Lucht + Aarde
Aangezien ook de drie Dosha's uit de vijf elementen bestaan, heeft men hiermee een methode in handen om via de smaak te bepalen welke kruiden het evenwicht van het lichamelijk functioneren kunnen herstellen.

De volgorde van de smaken, is ook de volgorde zoals deze tijdens de spijsvertering door het lichaam veranderen.
Het voedsel wat wij eten heeft voornamelijk een zoet/neutrale smaak. Het zoete wordt al in de mond met behulp van het speeksel gelijk al bewerkt.
Daarna komt het voedsel in de maag, waar het maagZUUR verder gaat met het openbreken van de eiwitten, vetten en koolhydraten.
Nadat de maag kleine porties zuur voedsel door laat naar de twaalfvingerige darm, komt er vanuit de alvleesklier gelijk heel veel ZOUT bij om het zuur te neutraliseren. Anders zou de darmwand het snel begeven. Nadat het voorbewerkte voedsel een goede Ph-waarde heeft, komen de enzymen erbij die het voedsel transformeren, verteren, klein gemaakt wordt en er hitte bij vrij komt. Dat zijn de eigenschappen van SCHERP. Vervolgens zal de voedselbrei gesplitst worden (een eigenschap van BITTER) in op te nemen voeding en af te voeren afvalstoffen. In het laatste stuk van de spijsvertering, de dikke darm, wordt het vocht uit de brei getrokken. "Uitgewrongen" kan je wel zeggen. Dat komt overeen met de eigenschap WRANG.

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages