inloggen     

Prana

prana

 

Volgens de oude Vedische wijsheren, zijn er drie fundamentele krachten.
De eerste is het principe van energie die zorgt voor beweging, snelheid, richting, animatie en motivatie. Leven is niets anders dan een spel tussen de diverse krachten, constant veranderend en op elkaar reagerend. Zoals de moderne wetenschap het bevestigd, is materie energie en wat solide lijkt te zijn is in werkelijkheid een statische uitstraling van ontelbare, subtiel bewegende stromen.


Deze levensenergie noemen we Prana, wat zoveel betekend als oer-adem of levenskracht. Alle energie volgt de beweging van inademen en uitademen, zoals de ademhaling zorgt voor expansie en contractie in een niet te stoppen eb en vloed. Alle materiële energie is een ontwikkeling vanuit de kracht van het leven zelf. Energie is leven en zelfs levenloze energie heeft het geheim van de levenskracht in zich verborgen. De oude wijsheren namen de energie van het universum waar als de openbaring van Prana, steeds op zoek naar een grotere bewustwording, vrijheid en reactieve ontplooiing.

Verborgen achter al deze energie is de werking van een bewuste wil. Energie is de wil in actie in de wereld er buiten. Achter wil staat waarnemingsvermogen of het bewustzijn als de kracht van het te bepalen.

Prana is ook de Purusha; Deze energie is ook de oer-geest. Het leven zelf is “het zijn”, het principe van het “bewustzijn”. Er bestaat een inwendige werking van intelligentie achter de beweging van energie in de wereld. Deze natuurlijke en structurele intelligentie is welbewust en zeker in zijn plan en methode; niet door keuze of intentie, maar intuïtief en spontaan, gelijk een beweging van pure schoonheid en harmonie. Zijn glorie is manifest in de hele natuur, van de bloemen tot de sterren.

Het concept van deze levenskracht neemt een centrale plaats in alle eeuwenoude geneeskundige tradities.

Prana bezit vijf functionele varianten. Geneeskrachtige planten worden geclassificeerd overeenkomstig hun werking op een van deze vormen van Prana. Ook de vijf Vayu’s genoemd. Deze zijn terug te vinden onder de vijf sub-dosha’s van Vata.


Bron: uit “Ayurvedic Healing” van Dr. David Frawley en “Ayurveda en kruiden” Dr. Vasant Lad en Dr. David Frawley.

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages