Element Vuur - Tejas

Er zijn - vanuit Ayurvedisch inzicht - 9 substanties, waarvan er 5 de fysieke elementen worden genoemd, de Panchamahabhutas. Pancha is Sanskriet voor vijf, Maha betekent "Groots" of "verheven" of "almachtig" en Bhuta betekent "dat wat is, wat bestaat" of eenvoudig "element". Vanuit de 5 basiselementen is alles in het universum opgebouwd, zowel fysiek, zoals planeten, planten, dieren, mensen en dingen, als ook mentaal, bijv. op het gebied van emoties en karakter, maar ook op het gebied van smaken, kleuren en geuren.

Het derde element is vuur - tejas:

Het derde element, vuur, is het principe van de transormatie of het metabolisme. De nucleaire reacties in de sterren worden door dit element gestuurd, evenals de energieproductie in onze cellen. Deze kracht reguleert het metabolisme in het lichaam en moet op een optimaal niveau functioneren om energie te prduceren. Net als in een nucleaire reactor of in een haardvuur bestaat er een ideaal niveau van activiteit waarop energie efficiënt kan worden aangewend. Te veel of te weinig vuur kan schadelijke gevolgen hebben.

Vuur is heet, droog, scherp, doordringend en licht uitstralend. Wanneer lucht gaat bewegen, veroorzaakt dat frictie, wat hitte of vuur tot gevolg heeft.

Vuur is stralingsenergie. Op atoomniveau straalt het atoom hitte en licht in de vorm van een kwantumgolf uit. Vuur is actief en veranderlijk. In ons zonnestelsel is de zon de bron van vuur en licht.

In ons lichaam regelt ons biologisch "vuur" in de zonnevlecht onze lichaamstemperatuur en ons metabolisme; spijsvertering, opname en assimilatie.

Vuur wordt met licht en visie in verband gebracht en daarmee met onze ogen.

Vuur is intelligentie. Vuur is noodzakelijk voor transformatie, aandacht, begrip, waardering, herkenning en inzicht. Vuur is ook verantwoordelijk voor woede, haat, afgunst, kritiek, ambitie en wedijver.

Vuur is gekoppeld met het 3. chakra, Manipura en met de smaken Scherp (lucht+vuur), zuur (vuur+water) en zout ((vuur+water) 

Het werkorgaan welke gekoppeld is aan het element vuur zijn de voeten.

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages