Choline (Bp)

Choline is een voedingsstof die zowel via de voeding kan worden binnengekregen, als kan worden aangemaakt in het lichaam. Het is een van de weinige organische stoffen die in staat is de bloed-hersenbarrière te passeren. Het is belangrijk voor de structuur van de celmembraan en andere membraanstructuren, evenals voor neurotransmissie. Choline is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en komt in grote hoeveelheden voor in moedermelk. Een tekort heeft mogelijk een negatieve invloed op de hersenontwikkeling en de cognitieve functies.

  • Choline is belangrijk voor de impulsoverdracht in het zenuwstelsel.
  • Diverse vormen van choline, fungeren als agonist van de acetylcholine-receptor. Na een korte excitatie leidt dat tot een spierontspanning.
  • Choline is benodigd voor het maken van lecithine. De emulgator lecithine heeft een vetregulerende werking en voorkomt dat cholesterol zich in de aderen vastzet.
  • Choline kan tot betaïne worden geoxideerd. Betaïne is naast foliumzuur, s-adenosylmethionine en Vitamine B12 belangrijk voor de stofwisseling. De omzetting van choline naar betaïne vindt plaatsvindt in de mitochondriën van lever en nieren. Een tekort wordt in verband gebracht met bijna alle soorten kanker.
  • Choline wordt gefosforyleerd, wat essentiële bestanddelen van biologische membranen, zoals de celmembraan, zijn.
  • Choline fungeert ook als een lipotrofe factor, en kan de opslag van vet in de lever voorkomen.
Voorkomen

Peulvruchten, lecithine, volle granen, lever, eierdooier, vis , vlees, soyabonen. In mindere mate in tarwekieman, fruit en noten.

Symptomen van een tekort aan Choline

tekort aan acetylcholine (neurotransmitter) waardoor geheugenstoornissen.

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages