Ayurveda - 5 aspecten van de oude Indiase gezondheidswijsheid!

Wat is Ayurveda? Dat is eigenlijk een heel moeilijke vraag om te beantwoorden. De oude Indiase leer van gezondheid en geneeskunde heeft heel veel aspecten. Van welke hoek je het ook bekijkt, Ayurveda geeft je elke keer weer een verfrissende blik op deze materie. Als wij de diepte en breedte van Ayurveda analyseren, kunnen we de vele aspecten van Ayurveda in verschillende categorieën plaatsen. Middels een model van de vedische arts Dr. JV Hebbar tracht ik het Ayurvedisch medisch systeem uit te leggen.

De verschillende facetten van Ayurveda:

5 aspekten ayurveda1. Spiritueel Ayurveda – (Latijn spiritus = geest, de nadruk ligt op persoonlijke innerlijke ervaring)
• De wortels van Ayurveda liggen in diepe persoonlijke innerlijke ervaring.
• Ayurveda vertelt ons wat ons eigenlijke doel van het leven is, over "karma", waarom wij geboren worden, verschillende theorieën over het ontstaan van het hele universum en de simpele en nederige manier van menselijk bestaan.
• Het oorspronkelijke doel van Ayurveda was om mensen te helpen aan een lang en gelukkig leven en door hen op het rechte pad te houden.
• Vele ziektes, zoals huidziektes, zouden een uitdrukking zijn van een zondig leven.
• In veel gevallen van het behandelen van aandoeningen, zoals een aantal soorten koorts, staat er in Ayurvedische teksten geschreven, dat deze geheeld kunnen worden door spirituele activiteiten, zoals bijv. mantra's (gebeden) en meditaties.
• In elk oud Ayurvedisch geschrift is een apart hoofdstuk te vinden over de juiste manier van leven. Het is in Ayurveda alom bekend, dat zolang iemand niet mentaal en spiritueel gezond is, zolang is zijn of haar algehele gezondheid niet compleet.
• Zelfs in het begrijpen van gezondheid en ziekte, gebruikten oude Ayurvedische wetenschappers de heilige kennis van Ayurveda over gezondheid en ziekte door spiritualiteit. Bijvoorbeeld: Sushruta deed meer dan 2000 jaar geleden sectie op dode lichamen om de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam te begrijpen. Hij schreef op een bepaald moment: "de delen van het lichaam welke kunnen worden gezien met het blote oog, zijn in de minderheid. Die delen die niet met het blote oog kunnen worden gezien, zijn ontelbaar. De kennis van deze niet zichtbare delen kunnen alleen bevat worden met behulp van meditatie en met de ogen der kennis".

2. Holistisch Ayurveda
Het gezondheidssysteem met het concept van een holistische aanpak om ziektes te behandelen is Ayurveda.
Tijdens de Ayurvedische behandeling, hecht Ayurveda belang bij:
• De invloed van de ziekte,
• De lichamelijke kracht van de patiënt
• De constitutie van de patient
• De mentale conditie van de patiënt
Gedurende de behandeling van een patient zal Ayurveda zich niet alleen concentreren op de intentie de ziekte uit het lichaam te krijgen, maar ook op de oorzaak en daarmee ook het herstellen van de algehele gezondheid van de patiënt. Dus spiritueel, mentaal en lichamelijk.


3. Ayurveda als een preventief gezondheidssysteem:
Wanneer je een Ayurvedisch boek opent, maakt niet uit welke van de klassieke werken, zal je in de eerste hoofdstukken uitleg vinden hoe je door middel van een juiste dagelijkse routine, reageren op seizoensgebonden en leeftijdsgebonden veranderingen, rituelen en technieken jezelf kunt verzekeren van een lang en gezond leven.
Ayurveda heeft twee doelen:
1. De gezonden gezond te houden
2. De zieken te genezen
Dus, preventieve gezondheidszorg staat voorop, nog voor de genezende gezondheidszorg. Deze aanpak zou een enorme besparing opleveren, wat de WHO ook geconcludeerd heeft, maar niet in het belang is van de farmaceutische industrie en het lijkt ook niet in het belang te zijn van onze volksvertegenwoordigers.


4. Het herstellende aspect van Ayurveda:
Wanneer we het bovenstaande aspect even loslaten; Ayurveda is een "hardcore" wetenschap op het gebied van behandeling van ziektes. Van de behandeling van simpele koortsgevallen tot gecompliceerde tumoraandoeningen. Ayurvedische literatuur leert je voor al deze gevallen behandelmogelijkheden.
Sushruta wordt beschouwd als de vader van de chirurgie, ook door de huidige beroepsstand. Hij gebruikte meer dan 2000 jaar geleden chirurgie bij bijv. staar, nierstenen en cosmetische neusoperaties
In het algemeen bevat Ayurvedische behandelingen volgende punten:
• Panchakarma – 5 verschillende aspecten van het ontgiftigen
• Ayurvedische medicijnen
• Dieet en lifestyle adviezen om gezond te blijven, ziekte te voorkomen of om een snel herstel van een aandoening mogelijk te maken.
• Herstel behandelingen en adviezen. Een "verjongingskuur" om de originele vitaliteit en veerkracht terug te krijgen.

5. Ayurveda gezond nieuw leven:
Dit aspect van Ayurveda houdt zich bezig met aphrodiserende behandelmethodes (het verhogen van de kwantiteit/kwaliteit van de voortplantingscellen en weefsels), conceptie, zwangerschap, geboorte en (op)voeding van een nieuw geborene. Maar ook adviezen voor een hoge kwaliteit van leven tijdens het huwelijk en in het derde gedeelte van het sterfelijke leven.

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages