inloggen     

Aspecten

Op de site "Samenwerkingen" ziet we hoe twee planeten elkaar kunnen beïnvloeden als ze samen in één huis/teken staan.
Er is een andere manier waarop planeten elkaar kunnen beïnvloeden, alsmede de tekens en de huizen, dit doormiddel van een "Aspect". Het woord "Aspect", dat we uit de westerse astrologie lenen, verwijst naar een geometrische relatie tussen planeten - of ze 90 graden van elkaar, 120 graden, etc. In Jyotish heet dit zelfde principe in het Sanskriet drishti, wat betekent "een blik werpen op". Het idee is dat een planeet "zijn blik werpt" op een andere planeet, teken of huis. Hoewel de manier waarop deze planeten hun "blikken werpen" mathematisch wordt bepaald.

De aard van Aspecten:

De meest fundamentele regel betreffende aspecten luidt als volgt :

- Elke planeet heeft een aspect met het teken en de planeten tegenover zijn eigen positie.

Laten we een paar voorbeelden geven. Wanneer de Maan in Stier in het Vierde Huis staat, zal zij haar aspect werpen op het tegenovergestelde huis, wat in dit geval Schorpioen is, in het Tiende Huis. Daarom zijn het de kenmerken van de maan die ook invloed hebben op allen items van het Tiende Huis.

Zoals gebruikelijk zijn alle andere factoren van de astrologie hier ook van toepassing. Omdat de Maan voornamelijk benefic is, zal haar invloed op het Tiende Huis gunstig zijn. Het stimuleren van carrièrevraagstukken en de mogelijke bekendheid voor de betreffende persoon. Aangezien de Maan verheven is in Stier, daarom nog positiever is dan normaal, zal deze gunstige invloed ook zeer veel krachtiger zijn.
Deze invloed op het Tiende Huis zal ook aanwezig zijn, zelfs wanneer er geen planeten zich in het Tiende Huis bevinden. Maar laten we veronderstellen dat deze Schorpioen Tiende Huis wordt bewoont door Venus. In dat geval zal de maan ook een positieve stimulatie geven aan Venus. Deze positieve invloed zal zich op verschillende niveaus uiten. Het zal bijvoorbeeld helpen om thema's die te maken hebben met liefde en huwelijk gunstiger kunnen beïnvloeden voor de betreffende persoon, omdat deze items op het fundamentele vlak van de eigenschappen van Venus liggen. Bovendien kunnen we vermoeden dat een Tiende Huis Venus een mogelijke carrière in de mode of de podiumkunsten in petto heeft voor de betreffende persoon en de gunstige invloed van de maan op Venus zal ook in een specifiek Tiende Huis manier meespelen om deze kansen te vergroten.

Opgemerkt moet worden, dat de Huisheren hier ook een rol spelen. In het gegeven voorbeeld zal de ascendant Waterman zijn. Daarom is de Maan de Heer van het zesde huis en werpt haar aspect op de Heer van het vierde en het negende Huis en deze factoren moeten ook in de interpretatie worden meegenomen. De beginnende student kan zich echter het beste richten op de natuurlijke kenmerken van de planeet in plaats van de Heersers, aangezien de meeste Vedische astrologen het erover eens zijn dat de fundamentele natuur van een planeet de sterkere rol speelt met betrekking tot aspecten. Teveel informatie kan verwarrend zijn, Wanneer je meer vertrouwd bent met Jyotish zullen deze niveaus van interpretatie "vanzelf" komen.

Speciale aspecten:

Hoewel elke planeet een aspect heeft met het huis of teken tegenover zijn eigen positie, hebben sommige planeten ook nog aspecten met andere posities. Dit zijn de zogenaamde "Bijzondere aspecten".

De "Bijzondere aspecten" zijn:
. Mars heeft een aspect met het 4e en 8e teken geteld vanaf zichzelf, alsmede het gebruikelijke 7e.
. Jupiter heeft een aspect met het 5e en 9e teken geteld vanaf zichzelf, als ook het 7e teken.
. Saturn heeft een aspect met het 3e en 10e teken geteld vanaf zichzelf, als ook het 7e teken.

Om deze aspecten te begrijpen, moet de student altijd onthouden om vooruit te tellen in de dierenriem. Hierbij enkele voorbeelden:

Mars in Ram in het Negende Huis en daarom zal het natuurlijk aspect Weegschaal in de Derde Huis zijn. Voor de bijzonders aspecten tellen we vier tekens vooruit vanaf Ram, en komen zo op Kreeft in het twaalfde Huis. Dus Mars heeft hiermee een aspect. Dit is belangrijk: niet terug tellen naar Steenbok, want dat zou niet juist zijn. Omdat Mars ook een aspect heeft met het 8e teken vanaf zichzelf, zal het een aspect werpen op Schorpioen in de vierde Huis. Merk op dat we weer vooruit tellen op de dierenriem.

Een ander voorbeeld: Jupiter in Tweelingen in het achtste Huis in een horoscoop met Schorpioen Lagna.
Daarom zal het hier een aspect hebben naar de andere Lucht tekens en moksha huizen Weegschaal in het twaalfde en Waterman in het Vierde huis, net zo als een aspect met Boogschutter in het tweede huis.

Nogmaals: wanneer Saturnus in Maagd in het Tiende Huis in een horoscoop met Boogschutter Lagna, zal het een aspect werpen op Schorpioen in het Twaalfde Huis met zijn 3e huis aspect, Vissen in het Vierde Huis met zijn 7e huis aspect en Tweeling in het Zevende Huis met zijn 10de huis aspect.

Hier zijn een paar richtlijnen voor de interpretatie aspecten :
- Een verschil tussen de westerse astrologie en Jyotish ligt in het concept van "blikveld van invloed"
Als bijvoorbeeld twee planeten in tegengestelde tekens liggen, maar meer dan acht of tien graden van een exacte oppositie, zal een Westerse astroloog ervoor kiezen om ze geen wederzijds aspect te gunnen. In Jyotish zullen echter twee planeten in tegenover huizen altijd in aspect zijn, ongeacht hoever ze van de exacte positie kunnen afwijken en een planeet die een aspect heeft met een leeg huis heeft toch een aspect met dit huis.
- Toch zal een aspect sterker zijn wanneer de ze nauwkeuriger tegenover elkaar liggen, net als bij de coöperaties. Laten we het anders zeggen: het aspect zal op z'n sterkst zijn naar mate deze gelijk is aan die van de aspecterende planeet. Voor bijvoorbeeld het aspect van Mars op het vierde teken vanaf zichzelf zal het sterkst zijn op exacte 90e graad van Mars. Als Mars op 12 graden Stier staat, dan is de 12. graad van Leeuw heb beste geaspecteerd. Andere posities op de verschillende graden van Leeuw wordt geaspecteerd, maar niet zo sterk. De intensiteit van het aspect zal geleidelijk afnemen wanneer verder van de precieze positie afwijkt.

wederzijdse Aspecten:

Elk aspect vertegenwoordigt een "één richting" invloed van de aspecterende planeet naar het huis of naar het teken wat geaspecteerd wordt. Natuurlijk wanneer er een planeet in het tegengestelde teken staat, dan zal die planeet ook een aspect werpen. Daarom zullen planeten die tegenover elkaar staan altijd hun invloeden uitwisselen. Dit wordt een "Onderlinge aspect" genoemd. En dit wordt gezien als een sterke relatie tussen de twee planeten, net als bij een coöperatie.

Een andere situatie waarin dit gebeurt is wanneer Saturnus in het vierde teken van Mars staat. Mars zal een aspect op Saturnus hebben met haar vierde huis aspect, terwijl Saturnus een aspect op Mars heeft met haar tiende huis aspect.

Uitwisseling van Tekens:

Hoewel deze combinatie niet echt een aspect is, moet dit hier wel worden benoemd, omdat het deel uitmaakt van ons algemene thema "planetaire onderlinge relaties". Het wordt meestal aangeduid als "een uitwisseling van tekens". (Westerse astrologen noemen het "wederzijdse opname"). Het treedt op wanneer twee planeten elkaars teken bewonen.

Bijvoorbeeld:
Als Mars in Weegschaal staat en Venus in Schorpioen, van wisselen van teken.
Als Mercurius in Waterman staat en Saturnus in Maagd, dan wisselen ze van teken.
Wanneer Jupiter in Leeuw staat en de Zon in Boogschutter, wisselen ze van tekenen.

Een uitwisseling van tekens wordt beschouwd als een krachtige onderlinge relatie tussen de twee betrokken planeten en krijgen de gelijke aandacht als een coöperatie of een wederzijds aspect.

Als je jouw eigen horoscoop bestudeert, maak dan een lijst van alle aspecten:
- Welke planeten hebben een aspect met elke huizen? Zijn er nog andere planeten in de huizen die geaspecteerd worden?
- In veel gevallen hebben Mars, Jupiter of Saturnus een aspect met een andere planeet zonder daarvoor een aspect terug te ontvangen. Maak een speciale notitie van deze gebeurtenissen.
- In andere gevallen zullen twee planeten in onderling aspect met elkaar zijn. Noteer dit ook en geef dit de noodzakelijke aandacht, want het laat een krachtige relatie zien tussen de twee planeten.
- Besteed ook speciale aandacht aan elke twee planeten die van teken wisselen.

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages