Aspecten

Op de site "Samenwerkingen" ziet we hoe twee planeten elkaar kunnen beïnvloeden als ze samen in één huis/teken staan.
Er is een andere manier waarop planeten elkaar kunnen beïnvloeden, alsmede de tekens en de huizen, dit doormiddel van een "Aspect". Het woord "Aspect", dat we uit de westerse astrologie lenen, verwijst naar een geometrische relatie tussen planeten - of ze 90 graden van elkaar, 120 graden, etc. In Jyotish heet dit zelfde principe in het Sanskriet drishti, wat betekent "een blik werpen op". Het idee is dat een planeet "zijn blik werpt" op een andere planeet, teken of huis. Hoewel de manier waarop deze planeten hun "blikken werpen" mathematisch wordt bepaald.

Lees meer

De mahabharata in het kort

Het kernverhaal van de Mahabharata is de dynastische strijd om de troon van Hastinapura, het koninkrijk van de Kuru clan. Hastinapura en de aangrenzende koninkrijken liggen in de Doab, de regio van de rivieren de Boven Ganga (Ganges) en de Yamuna, ten noorden van het huidige Delhi. De twee takken van de familie die de strijd aangaan, zijn neven van elkaar. Het zijn de Kaurava's, de oudste tak in de familie en de Pandava's, de jongere tak. De Pandava's zijn de vijf zonen van koning Pandu en de Kaurava's zijn de honderd zonen van de blinde koning Dhritarashtra en koningin Gandhari.

Lees meer

Gayatri Mantra

Het woord Gayatri betekent ritme en het betekent bescherming.
De Gayatri Mantra wordt niet alleen hier door ons gezongen. Het maakt niet uit welk tijdstip van de dag of nacht het is, over de hele wereld zingen mensen nu op hetzelfde moment deze mantra. Het zingen van de Gayatri Mantra beïnvloedt het fysieke lichaam, zuivert het emotionele lichaam, en brengt je bij je hartsgevoel.
Het is een mantra voor vrede en wijsheid voor iedereen.

Lees meer

Ganesha mantra

"Gajananam Bhootganadisevitam

Kapitthya Jamboo Phalcharu Bhakshanam"

"Umasutam Shokhvinashkarakam

Namami Vighaneshwar Padpankajam"

"Met een olifanten-hoofd, vereerd door alle bestaande wezens, proevend van de jamboo (appel) en de jambolana (vrucht)" "Zoon van UMA, vernietiger van smart, ik buig voor de lotusvoeten van Ganesha, de godheid van allen." "Ganesha neemt alle obstakels weg, zowel de inwendige als de uitwendige."

met dank aan John van www.yoga-ayurveda.be

Grijs (wit + zwart)

Guna's: Verzwarend voor bewustzijn.

Energie: Neutraal, verzwarend

Effect op het lichaam: Kalmerend, verkoelend, verstoppend

Effect op het mentale: Retraite, onthechting.

Tegen-indicaties: depressie

Effect op Dosha's: Kapha en Vata verhogend, Pitta verlagend

Srotas - Srotamsi

srotamsi

Srotas meervoud srotamsi zijn de transportkanalen.

Het lichaam bevat ontelbare kanalen, die zorgen voor de stofwisseling, assimilatie- en uitscheidingsprocessen van de verschillende cellen, weefsels, organen en het organisme in zijn geheel.

Lees meer

Kort over Ayurveda

Ayurveda is een natuurgeneeskunde die ca. 5000 jaar geleden is ontstaan in India. In de jaren 70 heeft de WHO Ayurveda als gezondheidssysteem erkent en in een aanbeveling voor integratie van de moderne gezondheidsleer met de traditionele gezondheidsleer (dus o.a. Ayurveda) gesteld dat Ayurveda in het bijzonder een goede opkomst heeft in ontwikkelingslanden, omdat het goed bereikbaar is en goedkoop.

Ayurveda heeft een eenvoudige visie op het ontstaan van ziektes en de doelstelling van Ayurveda is om ziektes te voorkomen. Ziektes ontstaan, wanneer jou leefwijze geen match heeft met jouw originele constitutie, waardoor de voeding (in een bredere zin dan alleen eten) niet goed en/of volledig omgezet wordt en er toxines ontstaan. Deze toxines verzamelen zich op die plekken, die het zwakste zijn, van waaruit er ongemakken en ziektes zullen ontwikkelen. Door de voeding aan te passen aan jouw persoonlijke constitutie, zal de kans op ziektes enorm afnemen. Door bij de voeding ook op andere punten te letten, zoals de zuur/base-balans en tamas/rajas/sattvas, kunnen veel ziektes voorkomen worden, ga je beter in je vel zitten en zal je meer energie hebben en een gelukkiger leven kunnen leven. Samen met het aanpassen van enkele gewoontes, regelmatige massages en zuiveringen, zul je ontdekken, dat je in staat bent met een juist gewicht en vol energie te genieten van het NU.

Lees meer

Bhringaraj

bhringaraj klVPK

VPK=, Tridosha

Virya

Verkoelend

Vipaka

Opbouwend

Guna

Sattvisch

Rasa

Bitter, Wrang, Zoet

Dhatu's

Rasa, Rakta, Asthi, Madja

Stelsels:

Bloedsomloop, Zenuwstelsel, Spijsvertering

Therapeutische effecten

Tonica, Rasayana, Alterativa, Hemostatica, Diaphoretica, Nervina, Laxantia, Vulneraria

Indicaties

Vroegtijdig grijs worden, kaalheid, haaruitval, loszittende of uitvallende tanden, vergroting van de lever of de milt, cirrose, chronische hepatitis, bloedingen, dysenterie, anemie, huidziekten, slapeloosheid, psychische stoornissen.

Contra-indicaties

Let op, risico van ernstige onderkoeling.

Meer informatie

Bhringaraj (Eclipta alba) remt het verouderingsproces en is een versterkend en verjongend middel voor botten,
tanden, haar, het gezicht, het gehoor en het geheugen. Ze heeft een verjongende werking op de pitta-organen, zoals de lever; voor levercirrose is er geen beter geneeskruid. Daarnaast het dit het beste middel voor uw haar. Bhringaraj betekent "heerser over de haren" in het Sanskriet.

Bhringaraj taila is het beste middel om het haar zwart te maken en weelderig te laten groeien en om vergrijzing en haaruitval ongedaan te maken. Ze kalmeert excessieve activiteit van het gemoed en bevordert een gezonde slaap.

Samenwerkingen

We hebben een aantal manieren onderzocht hoe planeten interacties hebben met de huizen en de tekens, zowel volgens hun eigen aard en op basis van hun status als de Heren of Heersers van bepaalde huizen en tekens. Laten we nu eens kijken naar de wijze waarop de planeten op elkaar reageren.
De interactie tussen de planeten kan enkele verschillende vormen hebben:
- Coöperaties
- Aspecten
- Uitwisseling van Tekens

Lees meer

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages