inloggen     

Kort over Ayurveda

Ayurveda is een natuurgeneeskunde die ca. 5000 jaar geleden is ontstaan in India. In de jaren 70 heeft de WHO Ayurveda als gezondheidssysteem erkent en in een aanbeveling voor integratie van de moderne gezondheidsleer met de traditionele gezondheidsleer (dus o.a. Ayurveda) gesteld dat Ayurveda in het bijzonder een goede opkomst heeft in ontwikkelingslanden, omdat het goed bereikbaar is en goedkoop.

Ayurveda heeft een eenvoudige visie op het ontstaan van ziektes en de doelstelling van Ayurveda is om ziektes te voorkomen. Ziektes ontstaan, wanneer jou leefwijze geen match heeft met jouw originele constitutie, waardoor de voeding (in een bredere zin dan alleen eten) niet goed en/of volledig omgezet wordt en er toxines ontstaan. Deze toxines verzamelen zich op die plekken, die het zwakste zijn, van waaruit er ongemakken en ziektes zullen ontwikkelen. Door de voeding aan te passen aan jouw persoonlijke constitutie, zal de kans op ziektes enorm afnemen. Door bij de voeding ook op andere punten te letten, zoals de zuur/base-balans en tamas/rajas/sattvas, kunnen veel ziektes voorkomen worden, ga je beter in je vel zitten en zal je meer energie hebben en een gelukkiger leven kunnen leven. Samen met het aanpassen van enkele gewoontes, regelmatige massages en zuiveringen, zul je ontdekken, dat je in staat bent met een juist gewicht en vol energie te genieten van het NU.

Lees meer

Gezond met Ayurveda

Inleiding

Ayurveda is de oudste Indiase gezondheidsleer. Deze gezondheidsleer heeft niet alleen als doel ziektes te genezen. Ze bevat tevens een schat aan informatie over hoe een mens zijn gezondheid kan behouden. Ook in de ayurveda heet het : beter voorkomen dan genezen! Een gezonde levenswijze dag-aan-dag vormt de basis voor het voorkomen van kwalen. Hierbij nemen de voeding en massage een belangrijke plaats in, naast dagelijkse leefgewoonten ( slaap, beweging, ... ), werkbelasting, klimaat, ... Ayurveda betekent dan ook 'kunst van het leven' of 'een goede manier van leven'. Ze bekijkt elk individu als een unieke entiteit en leert hoe eenieder evenwicht kan bewerkstelligen. Dit is dan ook een centraal thema in alle onze workshops.

Lees meer

Ayurveda - 5 aspecten van de oude Indiase gezondheidswijsheid!

Wat is Ayurveda? Dat is eigenlijk een heel moeilijke vraag om te beantwoorden. De oude Indiase leer van gezondheid en geneeskunde heeft heel veel aspecten. Van welke hoek je het ook bekijkt, Ayurveda geeft je elke keer weer een verfrissende blik op deze materie. Als wij de diepte en breedte van Ayurveda analyseren, kunnen we de vele aspecten van Ayurveda in verschillende categorieën plaatsen. Middels een model van de vedische arts Dr. JV Hebbar tracht ik het Ayurvedisch medisch systeem uit te leggen.

Lees meer

Yoga & Ayurveda Health vzw

logo YAHVereniging zonder winstoogmerk

Opleidingen - Consulten - Massages